Barselona

Barselona preko River Plate do trećeg FIFA trofeja

FIFA klupsko prvenstvo sveta se završava na najbolji mogući način, duelom u kome će o šampionu odlučivati dva giganta, Barselona i River Plata.
Barselone je u polufinalu lako pobedila Guangžu Evergrande sa sjajnim het-trikom Luisa Suareza, dok je River Plata imala mnogo više poteškoća protiv Hirošime, koju je savladala sa 1:0.
Čak i bez Lionela Mesija i Nejmara u sastavu, Barselona se pokazala kao prejaka za kinesku ekipu, koju je urugvajski napadač pobedio praktično sam. Luis Suarez je u toj utakmici prikazao bukvalno sve zbog čega se kotira kao jedan od najboljih ofanzivaca na svetu – golove, kretanje i brzinu razmišljanja. Zaključno sa ta tri gola, Suarez je stigao do brojke od devetnaest pogodaka na prethodnih sedamnaest utakmica u dresu Blaugrane.
Ako u finalu budu nastupili Mesi i Nejmar, odbrana River Plate će imati pune ruke posla.
River Plata je aktuelni osvajač Kopa Libertadores i sigurno je da neće istaći belu zastavu pre početka utakmice. Bez obzira na poteškoće u trijumfu protiv Hirošime, River Plata će u finalnom meču sigurno igrati mnogo bolje, kako i doliči jednom od najvećih južnoameričkih klubova. Najveći problem će biti to što nisu često u situaciji da igraju protiv rivala koji dominira u posedu lopte.
River Plata bi mogla da postane četvrti južnoamerički tim koji je osvojio ovo takmičenje. Do sada su to uspevale isključivo brazilske ekipe – Korintijans 2000-te i 20125-te, Sao Paulo 2005 i Internasional 2006-te. Najveći uspesi timova iz Argentine su tri finala u kojima su učestvovali Boka Juniors (2007), Estudijantes (2009) i San Lorenco prošle godine.
U jednom od tih finala je igrala i Barselona, koja je bila prejaka za Estudijantes. Drugi trofej u ovom takmičenju, Katalonci su osvojili 2011. godine.
Finalni meč se igra na Internacionalnom stadionu u Jokohami u nedelju pre podne po evropskom vremenu.