Bordo

Bordo kod kuće nije izgubio od Marseja 38 godina

Derbi Bordo – Marsej pamti i bolje dane nego što je duel u devetnaestom kolu aktuelnog prvenstva. Ipak, na stadionu Matmut Atlantik motiva neće nedostajati ni jednima ni drugima.
Marsej je rekorder po broju pobeda u šampionatima Francuske (1037), ali bi u slučaju trijumfa domaćih , ”klub 1000” dobio i drugog člana!
Problem za Bordo je veliki broj povređenih fudbalera, ali su ipak nekako uspeli da ostanu neporaženi u prethodne četiri utakmice u svim takmičenjima. Žirondinci su doduše ostali bez takmičenja u Evropi, ali su pre nekoliko dana u Liga kupu ubedljivo savladali Monako (3:0).
Najviše je opterećena odbrambena linija pošto zbog povreda nedostaju Pablo, Paloa i Sane, a tu je i srednjak Šantome koji obavlja mnoge zadatke u defanzivi.
Bordo je dobar pred svojom publikom, gde je uz pozitivnu gol razliku, osvojio sedamnaest bodova, međutim problemi nastaju kada ekipa otputije na gostovanja. Žirondinci su jedna od tri ekipe koja je i dalje bez trijumfa u gostima, preostale dve su Bastija i Troa.
Marsej je posle loše starta sezone, najzad pronašao igru koja zadovoljava kriterijume trenera Mičela. Beli su neporaženi na osam utakmica u svim takmičenjima, a u tom periodu su trijumfovali pet puta. Poslednja pobeda je ostvarena pre četiri dana u kupu Francuske, dok je u Ligi Evrope osiguran nastavak takmičenja na proleće.
Međutim, Marsej nikako da proigra na Velodromu, gde je u ligi poslednji put proslavio pobedu još polovinom septembra! Prethodni rival koji je ”pao” na Velodromu je Bastija koja je savladana sa 4:1.
Činjenica je da Marsej prima puno golova bez razlike protiv koga igra, pa mu je i drugoligaš Burž dva puta zatresao mrežu u kup duelu.
Protiv Bordoa neće igrati Alesandrini, ali su krilni napadači Okampos i Kabela u solidnoj formi, pa se njegovo odsustvo neće toliko osetiti.
Bordo je u ”negativnoj zoni” kada su u pitanju okršaji sa Marsejom u nekoliko poslednjih godina, ali ne i kada je u ulozi domaćina. Naime, Marsej je poslednji put odneo sva tri boda iz Bordoa davne 1977. godine! Od tada su beli bezuspešno pokušavali da nadigraju Žirondince, uglavnom na starom stadionu Šaban Delma!
Da li će se tradicija prekinuti posle 38 godina?