Seriji

Salernitana – Kaljari: Sicilija protiv Sardinije

Na stadionu Areki u Salernu igra se poslednja utakmica dvadesetog kola druge italijanske fudbalske divizije, odnosno Serije B. U ovaj derbi ekipa sa dva ostrva, Sicilije i Sardinije, timovi ulaze sa različitih pozicija, ali sa istom željom za osvajanjem bodova.
Salernitana se nalazi u prilično neprijatnoj situaciji u donjem delu tabele sa svega dvadeset osvojenih bodova. Ekipa trenera Vićenca Torentea se kod kuće još kako-tako i snalazi, odnosno ima veći broj pobeda od poraza (4-3), ali je u gostima jako loša.
Kada otputuje sa Sicilije, Salernitana jednostavno zaboravi šta je pobeda i u ovom trenutku je jedina ekipa uz Modenu i Lanćiano, bez pobede na gostovanjima. Kuriozitet je da je ”granata” u gostima remizirala čak šest puta, što je najviše u ligi. Uz dva remija kod kuće, Salernitana ima ukupno osam nerešenih rezultata, u čemu prednjači zajedno sa Vićencom.
Kaljari želi da se ekspresno vrati u Seriju A, a ako je ikako moguće, da izbegne uvek neizvesni plej-of. Trenutno mu to i uspeva, pošto zajedno sa Krotoneom predvodi B ligaše.
Kaljari je svoju poziciju izborio prvenstveno igrama na domaćem terenu, gde je osvojio dvadeset osam od mogućih trideset bodova. Osvajanju najviše bodova na domaćem terenu u ligi, doprineo je najefikasniji ”domaći” napad, postigavši čak 26 golova. Ekipa sa Sardinije ni približno nije toliko dobra u gostima, gde su ostvarili po tri pobede, remija i poraza. Ekipu trenera Masima Rastelija čeka još susret sa Pro Verćelijem pre odlaska na pauzu.
Salernitana je imala mnogo problema u proteklih desetak godina, uglavnom finansijskih, pa je klub u tom periodu dva puta počinjao iz početka. Prošle sezone Salernitana je igrala u seriji Pro/C, iz koje je i obezbedila promociju u viši rang.
Kaljari ima mnogo bogatiju istoriju od svog rivala u kojoj istaknuto mesto zauzimaju dva trofeja: titula šampiona Italije u sezoni 1969/70 i trofej u nacionalnom kupu osvojen 1989-te godine.
Rivali se nisu susretali tokom teškog perioda za Salernitanu, pa poslednji okršaj datira iz 2004-te godine, kada je Kaljari pobedio sa 3:1 na Sardiniji.
Salernitana je trijumfovala čak četiri puta na pet poslednjih duela na Arekiju, a i generalno, u okršajima ovih rivala, domaći teren igra veliku ulogu.