Efes

Efes – Fenerbahče, okršaj na Bosforu

Košarkaško prvenstvo Turske je već nekoliko sezona izuzetno zanimljivo, a sudeći prema dosadašnjem toku takmičenja, takvo će biti i ovo.
Dva ubedljivo najinteresantnija duela u četvrtak su mečevi Pinar Karšijaka – Galatasaraj i Efes – Fenerbahče.
Šampion iz Izmira nije uspeo da se plasira u Top 16 fazu Evrolige, iako je takmičenje počeo trijumfom nad slavnom Barselonom. Neuspeh je najviše uslovljen neverovatnim ispadanjem iz forme ekipe Ufuka Saridže, koja je na prethodnih deset mečeva u svim takmičenjima, uspela da pobedi samo dva puta, po jednom u domaćem prvenstvu i Evroligi.
Galatasaraj se donekle oporavio od prošlogodišnjih finansijskih poteškoća i trenutno se nalazi u grupi timova koja diktira tempo u šampionatu Turske. U Evrokupu je Galatasaraj bio impresivan i ostvario plasman u narednu rundu kao pobednik svoje grupe.
Pinar Karšijaka je bila bolja u oba prošlosezonska duela.
Završetak dana pripada istambulskom derbiju Efes – Fenerbahče, koji već decenijama obeležava tursku, ali i evropsku košarku. Utisak je pojačan i činjenicom da na klupama ekipa sede proslavljeni treneri Duda Ivković i Željko Obradović, čiji su uspesi i trofeji sinonim za vrhunska košarkaška dostignuća na starom kontinentu.
Oba tima su u prvenstvu zabeležila po tri poraza, ali Efes ima jednu pobedu manje zbog manjeg brojeg odigranih utakmica. Rivali su takođe obezbedili nastavak takmičenja u Evroligi, u čemu je posebno bio uspešan Fenerbahče koji je izgubio samo dva meča.
Timovi se nalaze u odličnoj formi: Efes je na prethodnih deset utakmica izgubio dva puta, uključujući i prethodni meč turskog prvenstva sa Gaciantepom, dok je Fenerbahče u istom periodu porađen samo u Madridu.
Fenerbahče ima nešto više uspeha u poslednje vreme: od deset poslednjih derbija, šest je pripalo košarkašima u žuto-crnim dresovima. Slična situacija važi i kada su u pitanju titule, naime Efes je svoju poslednju osvojio u sezoni 2008/09, dok je Fener od tada ”prisvojio” čak tri šampionska pehara.