Real

Real – Barselona: kome će pripasti prvi Klasiko u sezoni?

Real i Barselona u nedelju igraju prvi Klasiko u ovoj sezoni, koji se igra u okviru trinaestog kola prvenstva Španije. Timovi imaju po jedan poraz i u stopu prate vodeću Valensiju koja je jedina ekipa bez ijedne izgubljene utakmice ove sezone.
Real je aktuelni šampion Španije i najbolji tim ako se uzmu u obzir svi rezultati u toku kalendarske 2015-te godine. Do meča sa Barselonom, ”beli” su ostvarili 36 pobeda i pet poraza, dok je drugi tim na toj listi njihov najveći rival Barselona, sa 31-om pobedom i 11 poraza. Poređenja radi, Valensija koja je trenutno prva na tabeli ACB lige, u tom periodu ima čak sedam poraza više od Reala.
Ovo je prvi put posle 2010. godine da prvi klasiko u sezoni bude ligaška utakmica, a ne okršaj u Superkupu. Pobeda u ovom susretu bi za Real značila peti uzastopni trijumf nad Balugranom, kao i nastavak dominacije u okršajima u Madridu, kada je u pitanju regularni deo sezone. Naime, Barselona je poslednji put slavila kao gost pre tačno šest godina, kada je rezultat bio 79-57 za Katalonce.
Takođe, ovo je prvi put posle deset godina da rivali u Klasiko ulaze sa istovetnim bilansom u prvenstvu, u ovom slučaju sa po jedanaest pobeda. Najveća razlika u pobedama je bila pre tri godine, kada se Klasiko igrao u petnaestom kolu. Real je u tom trenutku imao svih četrnaest pobeda, dok je Barselona ”zapela” na istom broju poraza i trijumfa (7-7).
Treneri Pablo Laso i Ćavi Paskval su se u zvaničnim mečevima sreli na 41-oj utakmici, a prednost ima strateg Madriđana Laso koji je primio čestitke od svog kolege na 22 utakmice. Laso je u svim takmičenjima nadmudrio svog kolegu na šest od poslednjih sedam susreta!
Utakmica praktično predstavlja duel najboljeg napada u ligi (Real – prosečno postiže 92 koša) i najbolje odbrane (Barselona – prosečno prima manje od 68 koševa). Ako se bude pojavio na terenu, Huan Karlos Navaro odigrati svoj 58-mi Klasiko u karijeri, dok su daleko iza njega San Epifanio i Andres Himenez sa 51-nim!
Ko će od rivala srećniji ući u Novu godinu?