Varegem

Varegem želi trijumf u flandrijskom derbiju

Poslednji meč 21. kola šampionata Belgije, igra se na stadionu Regenbug, gde domaći Varegem dočekuje Ostende. Utakmic je svojevrstan derbi zapadne Flandrije u koji ekipe ulaze sa pozicija koje vode u plej-of.
Varegem je trenutno peti sa trideset osvojenih bodova, dok je Ostende plasiran na visokom trećem mestu sa osam bodov više. Štaviše, gosrt bi u slučaju pobede pretekao Briž i približio se vodećem Gentu na samo dva boda.
Varegem je u poslednjem periodu nešto popustio u formi, pa mu je pobeda protiv Beverena jedina još od kraja oktobra. Za to vreme ”crveni” su izgubili dva puta, a remizirali u četiri meča.
Poslednji meč kod kuće, Varegem je ipak uspeo da reši u svoju korist i stigne do petog trijumfa u sezoni pred svojim navijačima.
Ostende je odigrao nekoliko utakmica sa promenljivom srećom. Od početka novembra pa do sada, ova ekipa je šest puta izašla na teren, a bilans je sledeći: upisane su tri pobede, dva poraza i jedan remi. Gosti su po efikasnosti odmah iza Genta i Briža, koji su jedini postigli više od 40 golova.
Iako im je glavna odlika sakupljanje bodova na domaćčem terenu, Ostende sigurno ne bi bio tako dobro plasiran da nije i u gostima igrao solidno. Samo dva poraza (Briž i Mehelen) i tri pobede na prethodnih deset gostovanja ukazuju da ova ekipa ume da bude veoma neprijatan posetilac.
Prosto je neverovatan podatak da u poslednjih dvanaest godina, nijedna od ovih ekipa nije uspela da nadigra rivala pred svojim navijačima! U tom periodu Varegem je postigao dosta bolje rezultate nego njegov flandrijski rival, pobedivši u pet od deset utakmica u svim takmičenjima, dok je Ostende slavio samo dva puta.
Za razliku od svog gosta koji nema nijedan trofej u belgijskom fudbalu, Varegem može da se pohvali osvajanjem nacionalnog kupa u sezoni 2005/06, dok je pre tri godine bio vicešampion Belgije.