Marsej

Najlošiji niz posle 1962. godine

Marsej se izgleda trgao iz letargije, što se nikako ne može reći za njegovog rivala u dvadesetom kolu francuskog šampionata, Gengam.
”Beli” su ruku na srce, odigrali nešto više nerešenih rezultata nego što su planirali, ali nisu izgubili ni u jednom takmičenju puna dva meseca. Pobede su stizale u Ligi Evrope i u oba francuska kupa, dok je Marsej u prvenstvu upisao četiri remija u prethodnih pet kola. Ako se takav učinak i može podvesti pod podizanje nivoa forme, u ekipi su se pojavili problemi nešto drugačije prirode. Naime, dvojici odbrambenih fudbalera, Mandandi i Nkoluu ugovori ističu u junu i već su se pojavili klubovi koji su zainteresovani za njihove usluge, a u slučaju njihovog odlaska, Marsej će ostati bez novčane naknade.
Marsej je pre nekoliko dana u kupu pobedio Kaen posle izvođenja jedanaesteraca, ali je ostao bez Mendija i De Celje koji su se povredili, dok je Rekik dobio crveni karton.
Problemi se tu, nažalost, ne završavaju pošto su ključni fudbaleri Kabela i Alesandrini takođe povređeni.
Šta reći za Gengam koji je u pet poslednjih kola u šampionatu pretrpeo poraze, ali je uredno nastavljao takmičenje i u liga kupu i u nacionalnom kupu? Posledice neosvajanja bodova u prvenstvu su pad u opasnu zonu, sa samo devetnaest osvojenih bodova.
Trenutno su samo tri ekipe manje efikasne od Gengama: Troa, Nant i Lil, ali samo je odavno prežaljeni Troa osvojio i manje bodova.
Pobeda u kupu protiv amaterskog kluba Šantili od 4:0 može, ali i ne mora da bude pokazatelj da je Gengam spreman da se uhvati u koštac sa borbom za opstanak, već u prvoj utakmici drugog dela šampionata.
Najveće muke ove ekipe je ne baš tako veliki igrački kadar, zbog čega su fudbaleri zamoreni i iscrpljeni, pa je posle dobrih rezultata na početku sezone, tim kasnije dospeo u prilično veliku krizu.
U poslednje vreme Marsej nema problema u okršajima sa Gengamom, pogotovo na Velodromu, gde je zabeležio sedam pobeda na prethodnih osam susreta. Tome treba dodati i mnogo stabilniju formu od gostiju, koja je doprinela da ”beli” izgube samo jednu od prethodnih deset prvenstvenih utakmica.
Ono što brine trenera Mičela je nemogućnost da ostvare trijumf pred svojim navijačima. Loša sreća prati Marsej već sedam mečeva na Velodromu, što je ovom timu najduža serija bez pobede još od 1962. godine!
Meč na Velodromu se igra u nedelju, sa početkom u 21 sat.