ABA liga: Partizan srušio šampiona!

ABA liga: Partizan srušio šampiona!

Ono što se protiv Mornara naziralo, u Evroligi protiv Efesa najavilo u nedelju uveče se u u ABA ligi i dogodilo: šampion je doživeo prvi poraz u regionalnom takmičenju, a krivac je niko drugi nego večiti rival Partizan!


Ono što se protiv Mornara naziralo, u Evroligi protiv Efesa najavilo, u nedelju uveče se u u ABA ligi i dogodilo: šampion je doživeo prvi poraz u regionalnom takmičenju, a krivac je niko drugi nego večiti rival Partizan!

Crno-beli su bili tim koji je pokazao mnogo više energije u igri, a koja se u momentima kada bi delovalo da će da ponestane, u velikim količinama pristizala sa tribina dvorane Aleksandar Nikolić.

Može se reći da je Partizan ključnu prednost ostvario u dva segmenta igre: njenoj organizaciji i šutu.

Košarkaši Aleksandra Džikića nisu ni u jednom trenutku dopustili da ih važnost utakmice omete u smirenoj i strpljivoj organizaciji svojih napadačkih akcija, pa su za celu utakmicu izgubili samo pet lopti.

Šut ih je služio izvanredno, bez razlike da li su u pitanju trojke, slobodna bacanja ili šut sa poluodstojanja. Crno-beli su ubacili 10 trojki, četiri više od svog protivnika uz procenat od skoro 36% (10 od 28), dok su za linije slobodnih bacanja bili neprecizni samo 4 puta (22 od 26).

ABA liga: Partizan srušio šampiona!

Sam podatak da je Partizan postigao 12 koševa više nego što u Evroligi dopušta odbrana Crveno-belih, inače najbolja u u tom takmičenju, dovoljno govori o tome koliko su domaći košarkaši bili inspirisani u napadu.

Bilo je očigledno da su košarkaši Crvene Zvezde iscrpljeni neprekidnim igranjem na dva fronta i predugačkim putovanjima i da jednostavno nemaju dovoljno snage da izdrže stalni pritisak protivnika, čak ni u momentima kada bi prešli u vođstvo.

Zanimljivo je da ni Zvezda nije mnogo grešila, izgubila je samo dve lopte više od Partizana, ali je bila lošija u šutiranju na koš, naročito sa linije slobodnih bacanja gde su promašili čak 13 od ukupno 44 pokušaja.

Crveno-beli su često izražavali nezadovoljstvo sudijskim odlukama, zbog čega su dobili pet tehničkih grešaka. “Seriju“ je započeo Dejan Radonjić, nastavio Simonović koji je dobio čak i isključujuću, a završili Lazić i Mitrović

Njabolji pojedinac utakmice je bio košarkaš Partizana, Vilijam Hečer, koji je ubacio 20 koševa – između ostalog i trojku na minut i po pre kraja – i imao pet uspešnih dodavanja.

Oba tima sledeće mečeve igraju u evropskim takmičenjima, Partizan protiv PAOK-a, a Crvena Zvezda protiv CSKA.


5.2.2017. Partizan spreman da prekine Zvezdinu seriju u ABA ligi?