Milan

AC Milan traži novog trenera

Nakon novih neuspeha, AC Milan traži novog trenera koji će vratiti klub na sam vrh italijanskog i evropskog fudbala. Kao najozbiljniji kandidati spominju se Unai Emeri, Manuel Pelegrini i Rudi Garsija.

Unai Emeri važi za jednog od perspektivnijih trenera u Evropi i prva je želja Rosonera ovog leta. Španac je sa Seviljom tri puta osvojio Ligu Evrope i skrenuo pažnju na sebe. Postojale su glasine da će čak preuzeti Real Madrid, ukoliko Zidan ne osvoji Ligu šampiona. Međutim, do toga neće doći, ali bi Emeri svakako mogao da promeni sredinu. Unai je prošle sezone bio veoma blizu prelasku u AC Milan, ali se tada menadžmen kluba sa San Sira odlučio za Mihajlovića. Galijani ne želi da napravi istu grešku, pa će učiniti sve da dovede talentovanog trenera. Problem može biti to što tim iz Andaluzije ne želi tako lako da se odrekne svog trenera, kao i interesovanje Sautemptona.

Manuel Pelegrini je veoma iskusan trener, koji je tokom svoje karijere vodio neke od najvećih timova u Evropi. Poslednje tri sezone je proveo na klupi Mančester Sitija, gde je bio relativno uspešan. Po završetku sezone ostaje bez angažmana, a spekulisalo se da će ukoliko ne stigne prava ponuda otići u penziju. Pelegrini bi mogao da ostane u Premijer ligi, jer je Everton pokazao interesovanje za  njega. Međutim, ukoliko AC Milan ima ozbiljne namere, Pelegriniju će biti teško da se ne odluči za klub bogate tradicije koji je sedam puta osvajao Ligu šampiona.

Nekako iz senke svoju šansu vreba Rudi Garsija. On je u januaru otpušten iz Rome i od tada je bez angažmana. Garsija je sa Vučicom imao veoma dobre rezultate, ali nikako nije uspevao da napravi korak više i osvoji titulu. U proteklih mesec dana mediji su pričali da je dolazak Rudija Garsije na San Siro gotova stvar, međutim pitanje je da li će Francuz pristati da uzme tim koji tek treba da se gradi.

Od 2014. i otpuštanja Masimilijana Alegrija, na klupi Rosonera sedelo je pet trenera. Mauro Tasoti je bio samo prelazno rešenje dok Klarens Sedorf nije stigao na San Siro. Međutim, bivši igrač Diavola se ispostavio kao loše rešenje, jer je prvi trenerski posao dobio u klubu koji jej već tada počeo da tone. Sedorfa je nasledio njegov nekadašnji saigrač iz slavnih dana AC Milana. Filipo Inzagi se nakon uspešne igračke karijere posvetio trenerskom poslu, a radio je sa mladim selekcijama Rosonera. Međutim, ni on nije doneo željene rezultate, pa je na kraju svoje prve sezone smenjen. Stigao je Siniša Mihajlović, koji je imao jasnu viziju kako klub treba da izgleda. Uložena su značajna sredstva, ali je rezultat izostao, pa je Kristijan Broki zamenio Sinišu pre kraja sezone. Ni Broki, koji je kao Inzagi radio sa mladim selekcijama Rosonera, nije ostavio dobar utisak, tako da će AC Milan definitivno potražiti novog trenera ovog leta.

Veliki faktor u dovođenju novog trenera su kineski investitiori, koji bi trebali da otkupe 70% akcija kluba. Od njih se očekuje da u klub ulože veliki novac sa ciljem da se privuku kvalitetni igrači, ali i treneri. Još jedan faktor koji igra veliku ulogu je ograničavanje moći Silvija Berluskonija. On je mnogo dao za AC Milan, međutim u poslednje vreme je povukao nekoliko veoma loših poteza koji su skupo koštali klub.