Adrian Peterson – novi ugovor leči sve rane

Jedna od najmučnijih priča protekle sezone se završila tako što je Adrian Peterson potpisao novi ugovor, a time potvrdio da novac leči sve rane. U jednom trenutku vrsni raning bek je bio najomraženija i najkritikovanija osoba u Americi, meta mnogih glasina i priča o trejdu a sada je srećan član Minnesota Vikings koji je upravo restruktuirao svoj ugovor.

Preterano disciplinovanje koje je na svom sinu primenio Adrian Peterson i medijski cirkus koji je potom usledio poznati su čak i onima koji marginalno prate američki fudbal. Istukao je svog četvorogodišnjeg sina granom od drveta, poslao je slike povreda koje mu je naneo a potom nije pokazao iskreno kajanje za svoje postupke. Prvo je usledila suspenzija nakon prve utakmice prošle sezone, a zatim ga je komesar lige postavio na svoju Listu izuzetih igrača i tako se sezona završila za ovog igrača. Tokom cele suspenzije su se Peterson, njegov pravni tim i Udruženje igrača NFL žestoko borili da se vrati fudbalu, ali to se nije dogodilo do zvaničnog kraja sezone. Minnesota Vikings, tim koji ga je izabrao na draftu 2007. i njegov jedini profesionalni klub do sada, odlučili su se da u javnosti ne iznose svoje stavove. Ovo je razumljivo sa aspekta uprave kluba, s obzirom na to da je nasilje u porodici, a naročito prema deci, vrlo osetljiva tema, ali je Adrian u tome video manjak podrške za nekog ko je najbolji igrač i simbol franšize.

Kada se suspenzija završila, zvezda je odbila da se vrati u Minesotu. Kao razlog je naveo manjak podrške od uprave tima, mada su jedan za drugim trener, generalni menadžer i saigrači pokušavali da ga privole da se vrati u ljubičasti dres. Dodatne neprilike stvorile su vrlo neprijateljske izjave Petersonovog agenta Bena Dogre, koji je bio agresivan u stavu da su Minnesota Vikings prošlost kada je njegov klijent u pitanju. Dallas Cowboys i Arizona Cardinals su postali veliki kandidati za trejd, mada bi cena za dovođenje jednog od najplaćenijih igrača današnjice bila gotovo nestvarna. U jednom trenutku Adrian je pretio i penzionisanjem ako mu se ne dozvoli odlazak iz kluba. Uprava je ostala čvrsta u odluci da zadrži zvezdu u svojim redovima, naglašavajući da je ipak pružala podršku tokom celog procesa i da željno iščekuju njegov povratak. Potom se u medijima pojavio novi razlog za lošu krv, glasine o finansijskim razmimoilaženjima. Ispostavlja se da je broj 28 izgubio milione zbog prekinutih sponzorskih i reklamnih ugovora. Želeo je finansijsku sigurnost u budućnosti, a to sa trenutnim ugovorom nije imao. Poduža zagonetna tirada na tviteru, koja je nagoveštavala da je novac u srži problema, dolila je ulje na vatru i javnost je počela da veruje da se Peterson nikad neće vratiti u Minesotu.

Kada je trening počeo, Adrian Peterson se priključio svojim saigračima što je bilo veliko iznenađenje s obzirom na to da je u prošlosti izbegavao taj deo sezone zbog odmora. Bilo je nejasno da li je to uradio kao znak dobre volje, iz želje da ponovo obuče dres i kacigu i izađe na teren ili kao deo taktike u pregovorima oko novog ugovora. Jedino je bilo važno to da se zvezda vratila u tim i da je bio toplo prihvaćen od svih prisutnih. Bez obzira na to kako su tumačili skandal vezan za Petersona, svaki navijač Vikingsa je uzbuđeno zamišljao nezaustavljivog i željnog igre All Daya iza talentovanog Teddya Bridgewatera. Onda su, pomalo iznenađujuće, došle vesti o novom ugovoru. Po starom je trebalo da zaradi 45 miliona u naredne tri godine, ali ništa od tog novca nije bilo garantovano. Novi ugovor, sa gotovo istom predviđenom svotom, garantuje mu 13 miliona u prvoj godini, 13 u drugoj uključujući 5 miliona bonusa ako je deo tima kao i 18 miliona u trećoj od čega bi skoro 12 bilo garantovano. Peterson i generalni menadžer Rick Spielman su se složili da je ovaj dogovor konačni završetak jednog mučnog perioda, ali se stiče utisak da je bolje prošao igrač i da ovo naprosto briše proleće puno pretnji i loših odnosa. Iako je reč o jednom od najboljih raning bekova ove generacije, a vrlo verovatno jednom od najboljih ikad, Adrian je ovog marta napunio 30 godina. Organizacija će platiti više od 40 miliona dolara igraču čija pozicija u timu ima tradicionalno slabije performanse u tim godinama. Peterson jeste čudo prirode i ima neverovatne predispozicije, a treba uzeti u obzir i to da je prošlu sezonu praktično odmarao, ali je ovo jedna vrlo interesantna i rizična odluka od koje će zavisiti budućnost franšize.

Simbol franšize, zver na terenu, idol mnogih – napravio je strašnu grešku koja je podelila javnost. Adrian Peterson se sada vratio u Minnesota Vikings kao pobednik u celoj priči i očigledno zadovoljan razvojem situacije. Sa sigurnom budućnošću i milionima koje će mu dati ekipa iz koje je očajnički želeo da ode, ova zvezda željna igre će još jednom izaći na teren u ljubičastom dresu sa brojem 28. Odbrambeni igrači ne mogu više mirno da spavaju, navijači Vikingsa sa nadom gledaju u uzbudljivu budućnost, a čitava fudbalska javnost će ponovo moći da uživa gledajući najkvalitetnijeg raning beka kako radi ono što najbolje ume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *