Afrički Kup Nacija

Afrički Kup Nacija: hoće li prestati mučenje favorita?

Prvi krug mečeva na Afričkom Kupu Nacija se završava duelima Gana – Uganda i Mali – Egipat koji se igraju u drugom najveće gradu u Gabonu, Port Gentilu.


Port Gentil je inače najveća gabonska luka, a istoimeni stadion je moderno zdanje kapaciteta 20 hiljada mesta, izgrađen posebno za tekući Kup Nacija.

Dosadašnji tok takmičenja je doneo prilično mučenje favorita, a od šest odigranih utakmica, četiri su završene bez pobednika. Ono što je viđeno je još jednom pokazalo da u afričkom fudbalu nema više izrazitih favorita ni lakih protivnika, i da je za pobedu potreban maksimalan napor.

Četvorostruki šampion i prošlogodišnji finalista, Gana, svoj prvi meč igra protiv Ugande, jedne od ekipa koje nisu u prvom planu u Gabonu. Gana je i sada veliki favorit, a u njenom sastavu igraju braća Aju, Gijan Asamoa, od kojih se očekuje da prvi put posle 1982. godine kući donesu trofej šampiona Afrike.

Uganda je morala da čeka skoro 40 godina da bi se ponovo našla na Kupu Nacija, a trener ove selekcije već četiri godine je srpski stručnjak Milutin Sredojević.

Kuriozitet je da je Uganda svoju poslednju utakmicu na takmičenju odigrala daleke 1978. godine, kada je u finalu izgubila upravo od Gane!

Najuspešniji tim na Kupu Nacija i vlasnik sedam titula, Egipat, svoj pohod na prvi trofej posle 2010. godine započinje duelom sa Malijem. Najveća zvezda u timu je fudbaler Rome, Mohamed Salah, kome će najviše pomagati Mohamed Elneni iz Arsenala i Ramadan Sohbi iz Stouka.

Faraoni su favoriti protiv Orlova, a očekuje se i veoma zanimljiv trenerski duel Hektora Kupera (Egipat) i Alana Žiresa (Mali).

Koja Meridianbet kvota znači dobitak? Proverite ovde.


16.1.2017.africki-kup-nacija-obala-slonovace-prvi-put-izlazi-na-teren/