Aleksandar Vukmirović

Aleksandar Vukmirović: Japan je zasluženo u vrhu azijskog fudbala

Da je svaki sportista pomalo nomad koji se retko može skrasiti i zadržati na istoj adresi, najbolje pokazuje i sudbina trenera Aleksandra Vukmirovića.

On je do skoro važio za jednog od retkih srpskih fudbalskih stručnjaka u Mongoliji. Da posla uvek ima za one koji znaju da rizikuju i ne plaše se da se otisnu u nepoznato, pokazalo se kada je Vukmirović ove jeseni prihvatio poziv da svoju karijeru nastavi u Zemlji izlazećeg sunca. Nepoznat teren i civilizacija koju ne poznaje najbolje nisu ga odvratili od ovog angažmana.

“Radeći u Mongoliji zabeležio sam dosta važnih uspeha sa selekcijom Sumide koju sam trenirao. Tako je stigla i ponuda da nastavim da radim u WPSC Kazisa gde sam prošle godine radio testiranja fudbalera  univerziteta u Tokiju” kaže Aleksandar koji je godinama bio kondicioni trener brojnim domaćim uspešnim igračima.

Prihvatanje ponude značilo je još hiljade kilometara veću udaljenost od porodice koja ga čeka u Srbiji, ali se Vukmirović ipak odlučio da potpiše ugovor.

Sada sam glavni trener prvog tima WPSC Kazisa i instruktor u omladinskoj školi Urayasu Briobecca za selekcije od 14 i 17 godina” pojašnjava srpski stručnjak podsećajući da su u Japanu svojevremeno bili i Dragan Stojković Piksi i Ivica Osim. I danas kaže, na Dalekom istoku radi nekolicina domaćih trenera, ali za kratko vreme koje je tamo, on još nije stigao da ih upozna.

Japan je izuzetno uređena država, i u praksi sam potvrdio istinitost onih izreka o njihovoj organizovanosti. Ljudi su ljubazni i predusretljivi, pa sam se lepo snašao. I s fudbalske strane, uslovi za rad su mi odlični. Igra se na terenu sa veštačkom travom, teretana je dobro opremljena I igrači zaista imaju sve mogućnosti da kvalitetno treniraju” kaže Vukmirović dodajući da su Japanci vredni i tačni kao švajcarski sat, kao i da daju sve od sebe i ispunjavaju svoje obaveze  kako treba.

Japanski fudbal je, prema njegovim rečima, zasluženo u vrhu azijskog fudbala. Svi klubovi imaju odličnu infrastrukturu, rade na razvoju mladih igračkih nada i omladinske škole im odlično funkcionišu.

Menadžment kluba u kome radi ovaj Srbin dosta pažnje posvećuje pripremi igrača i njihovom kaljenju pre nego što ih pošalju u druge timove.

U januaru će nam dosta fudbalera doći na probu na nedelju dana, i videćemo da li će neko od njih ostati, odnosno da li će biti nekih pojačanja. Kako stvari stoje nekoliko igrača će otići na probe u Evropi, pa se moraju naći i pripremiti odgovarajuće zamene za njih” kaže Aleksandar.