Aleksej Šved i ljudi koji će mu dodavati loptu!

Klupska košarka u Rusiji ne može da se zamisli bez stranaca. Teodosić je iz CSKA otišao u NBA, nasledio ga je Ćaćo Rodrigez, godinama je tu De Kolo. U ostalim ekipama je slična situaicja i retko kada domaći igrači budu nosioci ekipe. Iako su imali neke naturalizovane igrače, to više nije slučaj.

Rusija je nakon osamostaljenja osvojila četiri evropske medalje. Jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane. To nije loš učinak ali ne može da se poredisa periodom Sovjetskog Saveza koji ima 14 evropskih zlata. Poslednja dva Eurobasketa su bila traumatično iskustvo za Ruse jer su ih završili na 21. i 17. poziciji. Ovoga puta moraju biti bolji od toga ali ih je teško očekivati među najboljih osam ekipa na Starom kontinentu.

Motor ekipe i njen najbitniji šraf je Aleksej Šved. Čovek bez kog bi ekipa samo stajala na terenu i ne bi radila ništa. Lopta je u njegovim rukama, šutira, prodire ka košu, organizuje napade i ponekad čak i asistira saigračima. Igrače mnogo, praktično kad god rezultat bude neizvestan i gotovo uvek će biti prva napadačka opcija svoje ekipe. U nedostatku visokih igrača Rusi igraju sa nižim petorkama u većem delu meča, pa Hvostov koji može da bude zamena na pleju često igra istovremeno kada i Šved.

Ta pomeranja znače da će Voroncevič biti pomeren na poziciju petice, gde će deliti minute sa Mozgovim. Biće tu očigledne prednosti za centre Srbije. Juče su lako uvukli u problem sa ličnim greškama centre Letonije, danas bi to mogao da bude slučaj i sa Rusima. Na drugoj strani terena je ogroman napadački potencijal Timofeja Mozgova. Turcima je ubacio 20 poena i imao 9 skokova. Zatvaranje njega bi donelo ogromnu prednost našem timu. On je plan B ruske reprezentacije.

Treba istaći još i učinke Vitalija Fridzona, iskusnog igrača koji je za 17 minuta na parketu protiv Turske sakupio 15 indeksnih poena. Naravno, nezaobilazan je i Nikita Kurbanov, čovek koji može sve da preuzme i sve da napadne. Njegova igra se ne vidi u statistici, on će borbenošću nadoknaditi loš šuterski dan ili olako izgubljene lopte. Biće zanimljivo videti koga će čuvati danas.

U prvom kolu je Baburin na terenu proveo samo dve sekunde dok su Ivlev i Miša Kulagin igrali ukupno 7 minuta. Rusi su sinoć igrali poslednji meč programa pa će danas biti malo umorniji od Srbije i moraće da prošire rotaciju. Opšti utisak je da je Rusija kao ekipa slabija od Letonije. Ukoliko naši momci danas zabeleže pobedu, međusobni duel Rusa i Letonaca bi mogao da određuje ko će sa druge pozicije proći grupnu fazu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *