Američko čudo od deteta koje je mučilo Rodžera Federera!

Prvo kolo Gren Slem turnira uglavnom nije ozbiljnija prepreka za najbolje tenisere na svetu. Rodžer Federer se namučio na US Openu.

Uglavnom teniserima u prvoj rundi najvećih turnira žreb bude naklonjen pa protivnik dolazi iz kvalifikacija, nakon neke povrede ili je to neko od tenisera na zalasku karijere ko pokušava da iz sebe izvuče još nekoliko meseci kvalitetnog tenisa. Kada vas u prvom kolu turnira žreb spoji sa mladim, talentovanim I domaćim teniserom, onda može da bude problema.

Upravo ovo se desilo Rodžeru Federeru. Mladi Amerikanac, Frensis Tiafo, je bio njegova prva prepreka na putu ka dvadesetom Gren slem turniru. I niko nije očekivao da će ta prepreka biti ovoliko teška.

Tiafo je rođen u državi Merilend, u januaru 1998. godine I stručnjaci najavljuju odličnu karijeru za ovog momka. Visok je 188 centimetra I odlikuje ga odličan servis. Ove sezone je učestvovao na sva četiri Gren Slema a u Melburnu I Vimbldonu je stizao do druge runde.

Iako je Rodžer odigrao meč lošiji od svog standarda, ne treba potceniti partiju mladog Amerikanca. Čak 19 osvojenih gemova protiv Švajcarca je rezultat kakvim ne mogu da se pohvale ni mnogo iskusniji. Naravno, kao što je I očekivano zbog njegovih godina, Tiafo je imao trenutke potpune dekoncentrisanosti. Na kraju nije imao ni dovoljno snage da izbaci jednog od najvećih favorita na turniru, pa će morati da sačeka narednu šansu za svoj prvi veliki skalp.

Do sada je u karijeri samo jednom pobedio tenisera iz najboljih deset na svetu. To je bilo u Sinsinatiju kada je savladao, takođe neverovatno talentovanog, Aleksandra Zvereva, sedmog reketa planete u tom momentu. Danas se Tiafo nalazi na 70. poziciji ATP liste, što nije njegov najbolji plasman ali će uskoro taj broj biti mnogo, mnogo manji. Samo da Frensis Tiafo sazri, ni Top10 nije daleko!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *