Analiza timova pred NFL draft – Drugi deo

Analiza potreba timova pred NFL draft, koji će se od 30. aprila do 2. maja održati u Čikagu – predstavljamo vam drugi deo.

Pozicija raning beka je degradirana u današnjem NFL-u, ali San Dijego Čardžersima baš treba plejmejker na toj poziciji. Draft klasa je veoma bogata raning bekovima, a timu iz sunčane Kalifornije treba pojačanje i u ofanzivnoj liniji. Odbrana je prilično dobra, ali dodatak lajnbekera ne bi škodio.

Džamal Čarls je najbitniji igrač u Kanzas Siti Čivsima, a da bi on mogao da bude produktivan potrebna je dobra igra ofanzivne linije. Očekivati je da u prva dva dana drafta Čivsi angažuju tekla i garda, mada ne bi bilo čudo da pojačaju konkurenciju u front 7 akvizicijom mladih i talentovanih igrača.

Čip Keli je apsolutno nepredvidiv, pa je veoma teško pretpostaviti šta će Filadelfija Iglsi uraditi na ovogodišnjem draftu. Ono što je sigurno je da timu iz grada Bratske ljubavi treba pojačanje u sekundariju. Maksvel je stigao u toku predsezone, ali pored njega na poziciji kornerbeka nema kvalitenih igrača. Možda će na ovom draftu gledati da malo osveže ofanzivnu liniju, ali ono što je sigurno jedan od prioriteta Iglsa jeste dovođenje eksplozivnog vajd risivera.

Pred početak sezone postavlja se pitanje da li će Sinsinati Bengalsi konačno napraviti iskorak u plejofu. Tim je veoma dobro popunjen na svim pozicijama, ali zbog velikog broja veterana potrebno je misliti na budućnost. Pozicije na koje treba obratiti posebnu pažnju su u ofanzivnoj i defanzivnoj liniji. Bengalsima je potreban i slot vajd risiver.

Tokom predsezone Pitsburg Stilersi su ostali bez veoma bitnih igrača u sekundariju. Odlazak Troja Polamalua u penziju je veliki gubitak za tim i on je gotovo nenadoknadiv, ali pored pozicije sejftija Stilersima treba i kornerbek. Pitsburgu je takođe potrebna mlada krv u defanzivnoj liniji, a dobro bi im došao pesrašer sa pozicije lajnbekera. Era Dika Leboa i čelične zavese je gotova pa treba videti kako će se tim iz Pensilvanije prilagoditi promenama koje će uslediti.

Detroit Lajonsi su ostali bez Suha i Ferlija, ali to nije prioritet tima na ovom draftu, jer pre svega treba zaštiti Meta Staforda. Veoma je važno da na ovom draftu angažuju RT ili  LG. Nakon toga moraće da se obrate problemima u front 7, pre svega u unutrašnjosti odbrane. Sekundari Lajonsa je veoma loš, pa je i tu potrebno dovesti nove igrače. Detroitu bi jako dobro došao i novi raning bek.

Fokus Arizona Kardinalsa na ovom draftu će biti odbrana, jer su u predsezoni ostali bez veoma bitnih igrača. Timu iz pustinje potrebni su igrači na poziciji lajnbekera i defanzivnog enda, ali i kornerbek koji će igrati pored Patrika Pitersona. Kardinalsi se nadaju da će moći da angažuju Ejdrijana Pitersona, ali ukoliko do toga ne dođe očekuje se da draftuju raning beka.

Najveći problem Karolina Pantersa prošle sezone bila je ofanzivna linija. Na ovom draftu treba očekivati da se ozbiljno posvete problemima u ovom delu tima. Drugi veliki problem Pantersa bila je pozicija vajd risivera, gde Kelvin Bendžamin nije imao podršku saigrača. Karolini bi isto dobro došao mlad, prodoran raning bek na ovogodišnjem draftu.

Baltimor Rejvensi moraju investirati u napad. Stiv Smit je u poznim igračkim godinama, pa treba dovesti igrača koji će biti budućnost na poziciji vajd risivera. Pored toga Rejvensi se trebaju pozabaviti pozicijom raning beka. Već par sezona sekundari je veliki problem, pa neće biti iznenađenje ako Veb dobije konkurenciju na poziciji kornerbeka.

Dalas Kaubojsi su prošle sezone konačno zaigrali u plejofu, ali su u predsezoni ostali bez dimaničnog plejmejkera, Demarka Mareja. Poziciju raning beka svakako treba popuniti, ali više od toga treba angažovati kornerbeka. Pored toga Kaubojsima treba i pomoć na poziciji lajnbekera. Međutim, sve ovo ne mora puno da znači, jer je vlasnik Dalas Kaubojsa, Džeri Džons sklon tome da napravi iznenađenja na draftu.

Pejton Mening se u Denver Bronkose vraća kako bi još jednom došao do Superbola. To neće biti ni malo lako, jer treba dosta investirati u tim koji gubi rejting. Problemi koje Bronkosi imaju su u ofanzivnoj liniji, koja će morati da pruži maksimum kako bi zaštitili Meninga. Nekada veoma moćan risiverski korpus sveo se na samo dva igrača, Demerijusa Tomasa i Emanuela Sendersa. Bronkosima treba tajt end, ali i vajd risiver. Pored svega toga potrebno je investirati i u defanzivnu liniju.

Kroz akvizicije koje su imali u predsezoni Indijanapolis Koltsi su postali glavni kandidati za ulazak u Superbol. Koltsi nemaju previše rupa u rosteru, ali ono što njima jako treba jesu igrači u ofanzivnoj liniji i sekundariju. Protekcija Endrua Laka i stvaranje prolaza za raning bekove je bilo veoma loše prošle sezone, pa se na tome mora ozbiljno poraditi ove godine.

Grin Bej Pekersi su uvek favoriti za najviši plasman, a ove sezone moraju pojačati odbranu ukoliko žele da dođu na tron. Klej Metjuz je fenomenalan igrač, ali mu je potrebna pomoć na poziciji lajnbekera. Takođe, potrebno je dovesti mlade igrače na poziciji kornerbeka.

Šampioni, Nju Ingland Pejtriotsi ostali su bez mnogo kvalitetnih igrača. Potrebe franšize koja želi da odbrani titulu su velike. Prvo što upada u oči je pozicija kornerbeka, gde su ostali bez dva igrača koja su bila jako bitan deo osvajanja Superbola, Rivis i Brauner. Potrebno je uložiti i u ofanzivnu liniju kako bi Brejdi i dalje osećao sigurnost u dirigovanju napadom. Pejtriotsi su ostali i bez dva raning beka, pa i tu treba poraditi na dubini. Na poziciji lajnbekera gotovo da nema rotacije, pa i na to treba obratiti pažnju.

Prvi pik Sijetl Sihoksa na ovogodišnjem draftu je Džimi Grejam. Zbog veoma velikog opterećenja seleri kepa, a naveće tek treba da dođe, jer Raselu Vilsonu ističe ruki ugovor, Sihoksima odgovara to što nemaju izbor u prvoj rundi. Ekipa koja je poražena u poslednjem Superbolu mora investirati u ofanzivnu i defanzivnu liniju, a mogli bi malo da dodaju talenta u sekundariju.

Bafalo Bilsi su bili izuzetno aktivni u predsezoni. Reks Rajan je novi prvi trener tima koji je dugo predmet podsmeha u NFL-u. Ono što krasi svaki tim u kome je Reks bio trener je jaka odbrana i igra trčanjem. Nakon jako dobre predsezone postavljene su osnove takve igre, ali Bilsima nedostaje kvorterbek. S obzirom da nemaju pik prve runde na ovogodišnjem draftu teško da će popuniti tu rupu, ali bi mogli da poprave stanje u ofanzivnoj liniji, kao i na pozicijama lajnbekera i tajt enda.

Ovo je bila analiza potreba svih timova. Draft ne odlučuje šampiona, ali postavlja temelje za ono što sledi i od izbora u narednih nekoliko dana zavisi sudbina cele franšize.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *