Analiza timova pred NFL draft – Prvi deo

Analiza NFL timova pred draft koji će se od 30. aprila do 2. maja u Čikagu nagoveštava značajne promene sa kojima će ekipe ući u novu sezonu.

Tampa Bej Bakanirsi će birati prvi na ovogodišnjem draftu. Izbor tima sa Floride je jasan, njima treba kvorterbek koji će pokrenuti franšizu sa dna. Tim koji se takmiči u NFC Jugu ima izuzetno kvalitetan risiverski korpus, kao i dobre igrače na poziciji raning beka, ali problem je pozicija igrača koji diriguje napadom. Kao logično rešenje za prvi izbor na draftu nameće se Džejms Vinston.

Tenesi Tajtansi jako drugo traže svoj identitet, a nakon penzionisanja Džejka Lokera, koji je u NFL-u proveo četiri sezone obeležene povredama, franšizi iz Nešvila je potreban novi kvorterbek. Prošle sezone su draftovali Zeka Metenberga koji je imao solidnu ruki sezonu. Na upravi Tajtansa je da donese veoma tešku odluku: da li draftovati kvorterbeka ili pokušati  popuniti druge rupe u rosteru, pre svega pozicije u front 7 odbrane.

Džeksonvil Džeguarsi prolaze kroz tranzicioni period. Tim koji u sezoni koja je pred nama može biti jedno od najvećih iznenađenja, na ovom draftu treba da obrati pažnju na popunjavanje pozicija u odbrani, pre svega lajnbekera i defanzivnog beka. Ovogodišnja draft klasa je puna veoma perspektivnih OLB, pa će sa treće pozicije Džeguarsi verovatno draftovati Dante Faulera Mlađeg.

Oukland Rejdersi su bili veoma aktivni u predsezoni, pre svega zbog veoma velikog prostora koji imaju u selari kepu. Duh Ala Dejvisa kao da polako nestaje i tim iz Kalifornije povlači dosta dobre poteze. Međutim, u rosteru još uvek ima previše rupa, tako da će Rejdersi draftovati najboljeg igrača dostupnog sa pozicije četiri, a verujem da Derik Kar priželjkuje Amari Kupera u svom timu.

Uprkos najavama da će se vratiti na sam vrh NFL-a iza Vašington Redskinsa je još jedna sezona za zaborav. Potrebe tima iz glavnog grada vezane su za odbranu, pre svega u defanzivnoj liniji gde traže igrača koji jednim potezom može promeniti utakmicu.

Njujork Džetsi su spremni za nov početak. Velika ulaganja u predsezoni moraju biti propraćena kvalitetnim potezima na draftu. Džetsima pre svega treba kvorterbek, ali pored Vinstona i Mariote ova klasa je veoma slaba. Ukoliko neko od njih dvojice ne bude dostupan za očekivati je da tim iz Velike Jabuke draftuje OLB ili da trejduje svoj pik.

Džon Foks je novi trener Čikago Bersa i pred njim je na ovom draftu prilično teška odluka. Trener koji je prošle sezone bio na čelu Bronkosa treba da se odluči da li želi da u prvoj rundi draftuje vajd risivera ili da pojača veoma slabu odbranu. Odlaskom Brendona Maršala Bersi su veoma oslabljeni na poziciji vajd risivera, dok u odbrani imaju potrebe za lajnbekerima, a mada je sekundari najlošiji deo tima na ovogodišnjem draftu nema igrača na toj poziciji na koga vredi potrošiti ovako visok pik prve runde.

Atlanta Falkonsi nakon veoma loše sezone kreću od nule. Potrebe ovog tima se prvenstveno odnose na odbranu i to na postavljanje pritiska na protivničkog kvorterbeka, što prošle sezone gotovo da nisu uspevali.

Njujork Džajantsi će morati da se fokusiraju na rekonstruisanje ofanzivne linije. Pored toga velika briga je odbrana, pre svega pozicije lajnbekera, kornerbeka i sejftija.

Na ovogodišnjem draftu Sent Luis Remsi imaju samo šest pikova, pa moraju biti veoma pažljivi pri odabiru igrača. Prošle godine Remsi su draftovali igrača u ofanzivnoj liniji, a po svemu sudeći to će biti slučaj i ove sezone. Tim je takođe veoma tanak na pozicijama sejftija i kornerbeka, ali to će verovatno birati u nekoj od kasnijih rundi.

Još uvek se ne zna budućnost Ejdrijana Pitersona i to može biti problem za Minesota Vajkingse. Bez obzira na to da li All Day ostaje ili ne, Vajkingsima treba igrač koji će podići nivo ofanzivne linije. Pored toga, Majk Zimer bi voleo da kroz draft pojača svoju odbranu, pre svega sekundari koji je igrao promenljivo prošle sezone.

Ono što se prethodnih godina dešava u Klivlend Braunsima se može porediti samo sa cirkusom. Draftovanje igrača koji više vremena provode po naslovnicama tabloida nego sportskih časopisa, suspenzije veoma bitnih igrača samo su neki od problema tim iz Ohaja. I ove godine Braunsi imaju dva pika u prvoj rundi drafta i fanovi franšize se nadaju da će na ovom draftu konačno stići igrači koji mogu da pokrenu tim sa mrtve tačke. Najveći problem je pozicija vajd risivera, gde je potrebno draftovati igrača koji će biti broj jedan u timu. Defanzivna linija je takođe veoma slab deo tima.

Nju Orleans Sejntsi su ostali bez Džimija Grejama i sigurno je da igrača tog kvaliteta neće naći skoro. Ono što mogu naći na ovogodišnjem draftu je igrač koji će biti deo ofanzivne linije koja će morati dobro da čuva Drua Brisa. Kada sam već pomenuo kvorterbeka koji ove sezone puni 36 godina, Sejntsi bi mogli da se okrenu traženju igrača koji će preuzeti štafetu od veterana koji je predovdio napad tima iz Luizijane. Prvog dana drafta Nju Orleans će imati priliku da još jednom bira, a taj pik bi mogao veoma lako da ode na vajd risivera, jer su tu veoma slabi.

Majami Dolfinsi se spremaju da ugroze Nju Ingland Pejtriotse, a da bi došli do toga moraće da se obrate problemima u ofanzivnoj liniji. Tim sa Floride je ostao bez Majka Volasa i Brajana Hartlajna, ali su u tim stigli Keni Stils i Greg Dženings. Ipak, ni jedan od ta dva igrača nije materijal za prvog vajd risivera u timu, tako da je to još jedna pozicija kojoj je potrebno posvetiti pažnju.

San Francisko Fortinajnersi su u predsezoni ostali bez velikog broja plejmejkera, a najviše bole odlasci Frenka Gora i Patrika Vilisa. Nekada veoma jaka odbrana tima iz Zaliva sada je značajno oslabljena. Pozicija lajnbekera je veoma tanka i potrebno je uraditi dosta kako bi se tu popunila praznina koja je ostala. Takođe, San Francisko treba da angažuje igrača u defanzivnoj liniji koji će vršiti konstantan pritisak na na protivničku ofanzivnu liniju. Velika potreba tima je i na pozicijama kornerbeka i vajd risivera.

Hjuston Teksansi ulaze u novu sezonu sa puno nade, jer na papiru imaju jednu od najboljih defanzivnih linija u ligi. Delovi u koje treba investirati jesu ofanzivna linija i sekundari. Ipak, velika potreba je pozicija vajd risivera, pošto je jedno od lica franšize, veteran Andre Džonson napustio tim. Teksansi imaju 10 pikova na ovogodišnjem draftu, a veliki broj igrača koje sada imaju na rosteru je sklon povredama, pa će novih 10 igrača doći veoma dobro u proširenju rotacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *