rekord

Anželik Kerber brani rekord Štefi Graf!

Šest meseci posle neočekivanog epiloga finala u Melburnu, Serena Vilijams je dobila priliku da se revanšira Anželik Kerber za propuštenu šansu da najzad izjednači i dalje nedostižni rekord Štefi Graf. Amerikanka je kasnije i u Parizu ostala bez 22. Gren Slem trofeja, ali je Rolan Garos ionako najređe osvajala – samo tri puta, dvostruko manje nego bilo koji od tri preostala!
Uostalom, Serena se najbolje oseća u Londonu, a ove godine je to pokazala ubedljivo nadigravši sve svoje protivnice. Jedan jedini set koji je izgubila bio je u okršaju sa zemljakinjom Kristinom Mekhejl u drugom kolu, međutim sve četiri sledeće Serenine rivalke su praktično bile bez šansi.
Amerikanka je podizala formu iz meča u meč, da bi svojoj suparnici u polufinalu, Ruskinji Eleni Vesnini prepustila samo dva gema u prvom setu!
Seerena Vilijams sledećeg meseca puni 35 godina i možda joj je ovo finale jedna od poslednjih prilika da u istoriji zauzme mesto koje Štefi Graf i dalje ljubomorno čuva.
Međutim, u Nemici u tom čuvanju još jednom može da pomogne sunarodnica Anželik Kerber koja je u svom prvom Gren Slem finalu početkom ove godine u Melburnu, savladala upravo Serenu Vilijams. Za Kerber bi drugi trofej sa najvećih turnira značio definitivno svrstavanje u najuži krug teniske elite i odlična najava ambicija da se slično pokuša i na predstojećem Njujorku.
Međutim, teško je i zamisliti šta je sve potrebno da uradi Kerber, pa da na jednom Gren Slemu u dva uzastopna meča nadigra obe sestre Vilijams, koje zajedno imaju 11 trofeja na Vimbldonu. Kako to izgleda vidi se i kada se činjenica predstavi na sledeći način: posle 2000. godine samo su tri teniserke koje se ne prezivaju Vilijams uspele da osvoje jedini Gren Slem na travi (Marija Šarapova, dva puta Petra Kvitova i Marion Bartoli)!
Međutim, Nemica igra sjajno i u Londonu joj nijedna protivnica nije oduzela čak ni set. U duelu sa Venus Vilijams se najbolje videlo koliko želi da uđe u svoje prvo vimbldonsko finale i koliko je sazrela da pobeđuje i one najbolje.
Interesantno je da su svih sedam prethodnih duela, dve teniserke odigrale na tvrdim podlogama. Pored trijumfa u Melburnu početkom ove godine, Kerber je Serenu nadigrala još samo u Sinsinatiju pre četiri godine, a ni u jednom porazu Amerikanki nije uspela da oduzme set.
Da li Anželik može do svog desetog trofeja u karijeri (Serena ih ima 70!) i da i održi rekord koji drži Štefi Graf?