Arizona Kardinalsi – Druga mladost

Druga mladost, jedino tako se mogu opisati Arizona Kardinalsi čiji veterani žele opet da šokiraju svet.

Pre samo par sezona Karson Palmer je bio veoma blizu odlaska u penziju. Veteran je hteo da okonča svoju karijeru samo da napusti Sinsinati Bengalse. Palmeru jednostavno nije odgovarao tim iz Ohaja i smatrao je da može mnogo više. On je to i pokazao u Kardinalsima. I prošle sezone moglo se naslutiti da u njemu ima nešto specijalno, ali ga je onda povreda kolena sprečila da pomogne timu. Kardinalsi su otišli u plejof, ali bez startnog kvorterbeka nisu mogli da se suprostave mnogo slabijim timovima. Ove sezone Palmer je istakao kandidaturu za MVP. Franšiza koja je poznata po čvrstoj odbrani postala je najefikasniji napad lige. Karson Palmer je do poslednjeg kola regularnog dela sezone bacio više od 4500 jardi, uz 34 tačdauna i samo 10 presečenih lopti.

Karson Palmer oko sebe ima odlične risevere, a najbolji je ikona NFL-a, Leri Ficdžerald. Prethodnih godina pominjalo se kako je fantastični vajdrisiver frustriran i kako želi da napusti Kardinalse. Godine prolaze, a on nema prsten na svojoj ruci. Leri je ipak ostao veran franšizi u kojoj je počeo svoju NFL karijeru. Potisao je unosan ugovor, a analitičari su odmah doveli to u pitanje. Po njihovom mišljenju nije dobro dati toliko para vajdrisiveru koji je u godinama, naročito ne u timu koji je poznat po odbrani. Ipak, ove sezone Ficdžerald je pokazao da svi koji su mislili da je njegovo vreme prošlo nisu u pravu. Leri je opet onaj stari. Možda nije brz kao mladić, ali iskustvo i sigurne ruke ovog veterana su veoma važan faktor uspeha Kardinalsa ove sezone. Tek treći put u karijeri Leri je uhvatio više od 100 lopti u sezoni, a to je za sada pretvorio u 1160 jardi i 8 tačdauna.

Arizona Kardinalsi su istakli najozbiljniju kandidaturu za Superbol ove sezone. Čvrsta odbrana i napad koji ne prašta učinili su da se cela liga ponovo plaši tima iz pustinje. Međutim, napad je ostao bez veoma značajnog igrača, čije će se odsustvo tek osetiti. Kris Džonson je doživeo drugu mladost u Arizoni. Raning bek koga su svi otpisali stigao je u pustinju početkom avgusta, kada je potpisao jednogodišnji ugovor. Mnogi nisu verovali da će Džonson proći kamp, međutim on ne samo da je ušao u roster od 53 igrača, već je veoma brzo postao starter i svima pokazao šta zna. Kris je potsetio na dane kada je sa pravom nosio nadimak CJ2K. Defanzivci prosto nisu mogli da dotaknu veterana kada da gas, međutim povreda ga je udaljila od terena. U decembru je zbog povrede završio sezonu, a do tada je istrčao 814 jardi i tri tačdauna. Svi fanovi američkog fudbala se nadaju da je pokazao dovoljno, te da će veteran ponovo zaigrati.

Arizona Kardinalsi ulaze u plejof kao veliki favoriti. Kao i svi NFL timovi i Kardinalsi imaju prolema sa povređenim igračima. Neće biti lako da se opravda uloga favorita, ali veterani su gladni uspeha i žele da na zalasku svojih karijera šokiraju svet, a Kardinalsi veoma dobro znaju kako se to radi.