Arsen Venger potvrdio – Mustafi i Perez dolaze

Arsen Venger je potvrdio – Škodran Mustafi i Lukas Perez dolaze u Arsenal. Oba fudbalera stigla su iz Primere i već su prošli medicinske preglede, tako da se njihovo zvanično predstavljanje očekuje na početku sledeće nedelje. Njihovi transferi koštali su Arsenal oko 50 miliona funti.

Štoper Škodran Mustafi i krilni napadač Lukas Perez biće sigurno značajna pojačanja za Arsenal, koji je tradicionalno oslabljen povredama na početku sezone. Pogotovo to važi za Mustafija, koji bi trebalo da uskoči u startnu postavu sa najverovatnije Košelnim, i tako nadomesti izostanak Mertezakera i Gabrijela.

Mustafi je igrač koji je skrenuo pažnju na sebe u nemačkoj reprezentaciji na Svetskom prvenstvu u Brazilu pre dve godine. Mustafi je pozvan kao zamena za povređenog igrača, a uspeo je da se izbori za mesto startera i postao standardni reprezentativac. To mu je donelo transfer u Sampdoriju, u kojoj se ipak nije najbolje snašao, ali je u Valensiji pokazao sav svoj kvalitet. Ovaj Nemac nema izrazite slabe tačke, brz je, skočan, iako nije najsnažnije građe, to nadomešćuje borbenošću i odličnim pozicioniranjem. Imajući u vidu da je do pre samo dve godine češće igrao na poziciji desnog beka, Mustafi ima osećaj i za dodavanje, pokretanje kontranapada, i obožava da se postavlja ispred napadača i seče pasove, što je prethodne sezone radio vrlo uspešno.

Iako je započeo mnogo opasnih kontri svog tima, i verovatno sprečio opasne prilike protivnika svojim izletanjima, Mustafi je prouzrokovao i velike probleme Valensiji u situacijama kada ne uspe da oduzme loptu i biće zanimljivo videti kako će Venger koristiti Mustafija i koliko će mu dozvoliti da rizikuje u takvim situacijama.

Lukas Perez je, za razliku od Mustafija, nepoznanica za većinu ljudi koji ne prate pomno Primeru. Ipak, španski krilni napadač je prethodne sezone postigao 17 golova i dodao 10 asistencija u ligi, što dovoljno govori o njegovom kvalitetu. Perez ima već 28 godina, tako da dosta kasno uspeo da podigne svoj nivo igre do sadašnjeg nivoa, ali treba pogledati i Džejmija Vardija, koji je prethodne sezone bio jedan od najzaslužnijih za senzacionalnu titulu Lestera, pa tako ne treba preispitivati odluku Vengera da kupi „starog“ igrača.

Perez je brz, naročito sa loptom u nogama, i poseduje odličan šut levom nogom. Ipak, to ne znači da ne zna da se služi i desnom, naprotiv, protekle sezone je postigao nekoliko golova desnom nogom i sigurno mu se neće dešavati da propušta izgledne prilike zato što mu je lopta na „pogrešnoj“ nozi. Perez uglavnom igra kao levo krilo, ali može igrati i kao desno, kao i klasičan napadač. Radi se o igraču koji je potpuno podređen timu, iako ima sjajan „njuh“ za golove, uvek će pre odabrati da asistira saigraču u izglednijoj poziciji i zbog toga bi mogao da se odlično uklopi u Arsenal. Njegove karakteristike su slične karakteristikama Aleksisa Sančeza, tako da će biti jako zanimljivo gledati njih dvojicu zajedno na terenu.