Atletika: Ivana želi u prvom skoku preko norme za finale!

Atletika: Ivana želi u prvom skoku preko norme za finale!

Sreda je dan kada će Srbija imati koga da bodri na Svetskom prvenstvu u atletici pošto na teren Olimpijskog stadiona u Londonu izlazi Ivana Španović da, prema rečima njenog trenera Gorana Obradovića, obezbedi finale već u prvoj seriji kvalifikacija u skoku u dalj.


Norma za finale iznosi 6.70 metara, a najbolji Ivanin skok na otvorenom što je naravno i državni rekord je 7.10, dok je u dvorani srpska atletičarka ”letela” i do 7.24. Zanimljivo je da između kvalifikacija i finala postoji jedan dan pauze (sreda – petak) što nije uobičajena praksa na velikim takmičenjima. Takav slučaj se dogodio prošle godine na prvenstvu Evrope u Amsterdamu gde je Ivana osvojila zlatnu medalju, a Obradović morao da se prilagodi i smisli poseban način za pripremu.

Cilj na Svetskom prvenstvu se ne krije: Španovićeva želi da se u Srbiju vrati kao šampionka! Za takav uspeh će morati da bude najbolja u veoma jakoj konkurenciji i da po prvi put pobedi na smotri najboljih svetskih skakačica u dalj. Na prethodna dva šampionata sveta (Moskva 2013, Peking 2015) Ivana je dva puta bila treća, a za sada se za njen najveći uspeh uzima spomenuto zlato iz Amsterdama, dva uzastopna trijumfa na prvenstvima Evrope u zatorenom (Prag 2015, Beograd 2017), kao i bronzana medalja sa Olimpijskih igara u Riju prošle godine.

Srbija

Međutim, Ivana je od tada ostvarila ogroman napredak meren u nekoliko desetina santimetara i počela redovno da skače preko sedam metara, osvojivši devet uzastopnih medalja na velikim takmičenjima zbog čega ju je i engleski časopis specijalizovan za atletiku, Atletiks Vikli, proglasio za favorita ispred Britni Ris i Tijane Bartolete.

Goran Obradović je objasnio da su svi problemi sa povredama odavno rešeni i da je Ivana spremna da nadskoči magičnu granicu od sedam metara, odnosno 7.15, koliko je ovaj stručnjak procenio da će biti potrebno da se osvoji medalja.

Meridianbet za Ivaninu pobedu plaća 3.20, što je više nego za Ris (2.60) ili Bartoletu (3.00), pa eto prilike za dvostruku radost!


8.7.2016. Sportske vesti – Ivana Španović je šampion Evrope


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *