Atletika: Jusein Bolt, čovek koji pobeđuje i kada ne stigne prvi

Atletika: Jusein Bolt, čovek koji pobeđuje i kada ne stigne prvi

Jusein Bolt nije izgubio svoju poslednju trku na 100 metara dokle god u raznim svetskim jezicima postoji način da se kaže da je pobedio iako na cilj nije stigao prvi.


Možda je poslednja pojedinačna trka legendarnog Jamajčanina u ovoj atletskoj disciplini mogla da se završi drugačije, ali nije, pa se od trčanja na svojoj omiljenoj deonici nije oprostio i novom, četvrtom titulom svetskog šampiona iako je semafor pokazao njegov najbolji rezultat u sezoni (9.95). Bolt će se od aktivnog bavljenja atletikom oprostiti trkom štafeta na 4 x 100 metara koja će se istrčati pretposlednjeg dana Svetskog prvenstva u atletici u Londonu.

Amerikanac Džastin Getlin je zvanično svrgnuo Bolta sa svetskog trona koji je prema sopstvenoj izjavi nije imao dovoljno snage da nadoknadi veoma loš start trke, pa je pored Getlina, kroz cilj pre njega prošao još jedan Amerikanac, dvadesetjednogodišnji Kristijan Koleman koji ga je ”nadtrčao” i u polufinalnoj trci.Atletika: Jusein Bolt, čovek koji pobeđuje i kada ne stigne prvi

Jusein Bolt se nije upustio u osuđivanje Džastina Getlina, atletičara koji je dva puta bio primoran da prekida svoju karijeru zbog kazni koje su usledile posle otkrića da je koristio doping. Da druga kazna kojom je prvobitno bila izrečena suspenzija u trajanju od osam godina nije prepolovljena na četiri, verovatno ne bismo videli ovog Amerikanca kako se posle sopstvenog pobedonosnog londonskog finala klanja nenadmašnom Jamajčaninu. Ni publika ni veći deo javnosti nisu prihvatili Getlina kao novog šampiona, ali je Bolt pokazao razumevanje rekavši da je Amerikanac svakako odslužio svoju kaznu.

Boltu je u svojoj karijeri osvojio devet zlatnih olimpijskih medalja i postao prvi sprinter kome je uspelo da na Olimpijskim igrama tri puta za redom bude najbrži u najkraćoj atletskoj deonici (Peking 2008, London 2012, Rio 2016), ali je ostao bez jedne osvojene u štafeti 4 x 100 metara, jer je utvrđeno da je jedan od atletičara Jamajke bio dopingovan.

Vlasnik je 11 zlatnih odličja sa Svetskih prvenstava, od kojih je prva stigla 2009. godine u Berlinu, a za sada poslednja pre dve godine u Pekingu, jer i dalje postoji šansa da se kolekcija uveća za još jednu. Njegovo ime i dalje stoji pored tri svetska rekorda: u trkama na 100 (9.58, Berlin 2009) i 200 metara (19.19, Berlin 2009), kao i u štafeti 4 x 100 (36.84, London 2012).

Poznato je da Bolt, kao i nekada njegov slavni sunarodnik Bob Marli, ima veliku strast prema fudbalu, toliku da su mu dopustili da trenira sa fudbalerima Dortmunda da bi ga želja minula, a i da bi saznao da li je dovoljno dobar za Mančester Junajted, klub čiji je veliki navijač. Obistinila se ta bajka ili ne, Jusein Bolt će ostati zapamćen kao čovek koji je zauvek promenio atletiku.


20.8.2016. Usain Bolt ušao u istoriju osvajanjem devetog zlata na OI


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *