Atletika: lekcija o veličini ili drugačije rečeno, Jusein Bolt

Atletika: lekcija o veličini ili drugačije rečeno, Jusein Bolt

Atletika ponosno nosi ime Kraljice sportova, ali kada bismo birali disciplinu koja bi ponela naziv kraljice atletike, onda to ne bio nimalo lagan zadatak, naprotiv, jer su skoro sve atraktivne na svoj način i svaka bi imala veliki broj “glasova“ na svojoj strani.


Jedna se međutim, može izdvojiti po tome što su atletičari koji u njoj nastupaju veoma često u centru pažnje, što po svom temperamentu, ali i po fizičkom izgledu. Pogađate da je reč o sprinterima kojima se prema prirodi stvari uglavnom dopušta da budu ekstrovertni, pa čak i ekscentrični, a disciplina koja ulazi u najuži krug onih koje bi pobedile na glasanju za najuzbudljiviju je trka na 100 metara.

Pre samo nekoliko dana je na Svetskom prvenstvu u atletici u Londonu svoju poslednju takvu trku istrčao najveći sportista u istoriji discipline, Jamajčanin Jusein Bolt, vlasnik svetskih rekorda na 100 i 200 metara i čovek koji je prvi otkako se održavaju moderne Olimpijske igre tri puta za redom nadmašio sve svoje suaprnike!

U Londonu nažalost, nije uspeo da se povuče kao suvereni vladar, jer je u trci na 100 metara od njega bio bolji Amerikanac Džastin Getlin, što je zbog prošlosti ovog atletičara izazvalo veliko razočaranje praćeno brojnim negativnim reakcijama kako u štampi, tako i na svim društvenim mrežama.

Bolt međutim, nije bio jedan od onih koji su pribegli osuđivanju Getlina zbog prethodnog korišćenja dopinga iako je upravo on imao najviše prava na to. Svoju veličinu, koju je tokom karijere dokazivao na atletskoj stazi, neverovatni Jamajčanin je pokazao i u odnosu prema kolegi koji se nije ustručavao da koristi nedozbolejna sredstva da bi na taj način nadoknadio ono što mu nedostaje da pobedi boljeg od sebe.

Ovakvim postupkom Bolt je pokazao da ni van atletskih borilišta nema puno onih koji bi mogli da mu “izađu na crtu“.

Atletika: lekcija o veličini ili drugačije rečeno, Jusein Bolt

Svetlo na to koliko je Jusein Bolt ne samo rezultatima doprinosio atletici, već i svojim besprekornom karijerom i radom na koji nije pala nijedna mrlja, baca i podatak o kome se ovih dana veoma često govori, a koji je je bio spominjan i za vreme prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Riju. Radi se naime o veoma zanimljivoj činjenici da na listi od 30 najboljih rezultata u trci na 100 metara, devet pripada Boltu, a svi ostali atletičarima koji su bar u jednom trenutku svojih karijera bili kažnjeni zbog korišćenja dopinga!

Tajson Gej, Johan Blejk, Asafa Pauel i sada novi svetski šampion, Džastin Getlin, svi su barem po jednom uhvaćeni u prevari, a jedinu olakšavajuću okolnost ima Boltov sunarodnik Asafa Pauel koji je na sudu dokazao da nije bio upoznat sa svojstvima materije (oksiflorin) koju je koristio, ali je kazna ostala.

Ča i ako ova disciplina ne bi sebi ugrabila najistaknutije mesto u raznovrsnoj paleti koju poseduje atletika, Jusein Bolt je bez sumnje prvi među najboljima.


7.8.2017. Atletika: Jusein Bolt, čovek koji pobeđuje i kada ne stigne prvi


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *