ATP: Đoković debituje u Akapulku, prvi protivnik Slovak Klizan

ATP: Đoković debituje u Akapulku, prvi protivnik Slovak Klizan

Novak Đoković je prihvatio posebnu pozivnicu za ATP Akapulko, ali je uz nju dobio i izuzetno jak žreb na ovom turniru, jednom od ukupno trinaest koliko ih tokom sezone ima u katogoriji 500.


Jedan od razloga zbog čega se Đoković odlučio na ovakav potez mogao bi da bude to što se Akapulko od 2014. godine igra na tvrdoj podlozi (umesto na zemlji kao u prethodnih 20 godina), što znači lakše prilagođavanje na uslove Mastersa američke serije u Indijan Velsu i Majamiju.

Sa druge strane, ne treba isključiti ni Novakovu želju da debituje na ovom turniru, gde će on i Rafael Nadal činiti polovinu sastava takozvane Velike četvorke, dok se drugi deo (Marej, Federer) u isto vreme nalazi u Dubaiju. Zanimljivo je da Đoković nikada ranije nije igrao na nekom turniru u Latinskoj Americi, izuzimajući prošlogodišnje Olimpijske igre u Riju.

Ovakav epilog je uzbuđenje u čuvenom meksičkom odmaralištu podigao na najviši mogući nivo, a neke informacije kažu da su rasprodate sve karte do kraja turnira.

Pored Novaka i Rafe koji su prva dva nosioca, ostatak izvanredne postave učesnika čine Marin Čilić, prošlogodišnji pobednik Dominik Tim, zatim Huan Martin Del Potro, David Gofan, Džon Izner, Nik Kirgios i Džek Sok.

Ne treba ni sumnjati da želje organizatora podrazumevaju da se finalu jedan naspram drugog nađu rekordi teniski rivali, ali put do toga neće biti lak ni za jednog, ni za drugog.

Đoković je mnogo veća nepoznanica od Nadala, budući da je od početka 2017. godine odigrao samo osam mečeva, uključujući i nedavni nastup u Dejvis kupu. Na putu do eventualnog finala očekuju ga rivali dostojni žreba nekog od turnira više kategorije – Đokovićev prvi protivnik je Slovak Martin Klizan, a zatim čovek koji ga je eliminisao sa Olimpijskih igara, Argentinac Del Potro, naravno pod uslovom da ne bude iznenađenja. Onda bi na red došli Kirgios, Dominik Tim i na kraju predviđeni spektakl između njega i Nadala.

U drugom delu kostura, najveći rivali 14-stostrukom Grend Slem šampionu su pre svega, Marin Čilić, a tu su i dva Amerikanca, Džek Sok i Džon Izner. Prvi nadalov protivnik je Miša Zverev, senzacionalni pobednik nad Marejem u Melburnu.

Kuriozitet vezan za ovaj ATP turnir čijji nagradni fond iznosi milion i 500 hiljada dolara, je da je na njemu do 2014. godine šest puta uzastopno pobednik dolazio iz Španije, što je ima teniskog smisla jer se do tada igralo na zemljanoj podlozi.

Ipak, između Dimitrova (2014) i Tima (2016), ugurao se David Ferer koji je pre dve godine u finalu savladao Nišikorija iako je već došlo do promene podloge u tvrdu.


7.2.2017. Ronaldo najbogatiji sportista na svetu, Novak Đoković na šestom mestu