ATP Istanbul

Istanbul će prvi put biti domaćin jednog ATP turnira a na ćemu će jedan od učesnika biti niko drugi nego Rodžer Federer kome će pripasti uloga prvog nosioca na turniru. ATP Istanbul će se održati u sportskom objektu Koza, čija glavna koza arena ima kapacitet od 8 hiljada mesta za sedenje.
Ovaj centar je inače najveći ne samo u Turskoj, nego i u čitavoj Evropi i u njemu se nalazi više od 50 teniskih terena. Turnir spada u kategoriju 250, što znači da pobedniku pripada 250 ATP poena, za koje će se boriti 28 tenisera.
Iako se turnir održava u dvorani, podloga na kojoj se igra je šljaka, a mečevi u toku dana će se igrati na tri terena, Garanti Koza areni i na terenima označenim sa jedan i dva.
Osim Rodžera Federera, na turniru učestvuje još nekoliko dobro rangiranih tenisera, a drugi nosilac je Grigor Dimitrov koji se trenutno nalazi nadomak najboljih deset odnosno na 11. poziciji. Među one koji bi se pored navedene dvojice mogli smatrati favoritima su Pablo Kuevas i Santjago Giraldo koji su trenutno među 30-oricom najboljih svetskih tenisrea a šljaka im je omiljena podloga. Tu su i neki veterani poput Mihaila Južnjog, Jirgena Melcera, Andreasa Haider Maurera, koji svojim iskustvom doprinose kvalitetu turnira.
Domaća publika najviše nade polaže u Marsela Ilhana, prvog turskog igrača koji se u Open eri takmičio na nekom Gren Slem turniru. On se na ATP listi nalazi na 84. mestu, a u karijeri je osvojio nekoliko turnira iz Čelindžer kategorije.
Prvog dana se igraju samo dva meča u glavnom žrebu, a od ta dva više privlači pažnju šesti okršaj Mihaila Južnjog i Tomaza Belucija. Rus vodi sa 3-2 u pobedama, međutim Beluci je pobedio u poslednja dva susreta. Rivali su  dva puta odmerili snage na šljaci i svako je pobedio po jednom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *