Federer Nadal

ATP: Ko pobeđuje u neočekivanom spektaklu, Federer ili Nadal?

Senka kojom je Novak Đoković pokrivao ATP scenu se povukla na vreme da Rodžer Federer i Rafael Nadal obnove svoj rivalitet na mestu gde su se prethodno samo jednom borili za Gren Slem trofej.


Ovakav rasplet koji ćemo gledati u nedelju u Melburnu je sigurno bio više očekivan nego da se na terenu Rod Lejver Arene pojavi Bjorn Borg i objavi svoj povratak, ali su stvarne šanse da se dvojica sportista koji su tenis uveli u novu dimenziju, susretnu poslednjeg dana Australijen Opena, bile zaista male.

Uostalom, žreb je bio takav da bi u nekom određenom trenutku morali da se nađu oči u oči, Federer sa prvim reketom sveta, Endijem Marejem, a Nadal sa šestostrukim osvajačem Melburna, Novakom Đokovićem.

Tako je ono što su svi očekivali posle uzbudljivog završetka prošle godine i epiloga ATP turnira u Dohi, ustupilo mesto rivalitetu kome je nadenuto i prikladno ime – Fedal.

Međutim, ako bi se skoncentrisali samo na brojke, onda bismo dobili nešto manju takmičarsku dimenziju rivalstva između dvojice teniskih velikana, pošto je Nadal u prethodna 34 okršaja, pobedio 23 puta!

Daleko najvažnija stvar koju je tenis dobio pojavom njih dvojice je priznanje u paleti etabliranih sportova i popularnost koja je dostigla planetarne razmere, ne samo na terenima, već i u komercijalnom i marketinškom smislu.

Na putu do finala obojica su imali trenutke kada je delovalo da možda neće uspeti. I jedan i drugi su po dva puta morali da odigraju mečeve koji su trajali po pet setova, a u polufinalu da nadigraju posebno inspirisane protivnike koji jednostavno nisu želeli da se sklone sa terena.

Predvideti šta može da se dogodi u nedelju je skoro nemoguće, u stvari bar je onoliko teško koliko je bilo zamisliti baš ovo finale.

Poslednji okršaj koji su imali Federer i Nadal se dogodio pre dve godine u finalu Bazela, praktično u “dvorištu“ slavnog Švajcarca, koji je savladao Nadala prvi put posle pet mečeva i trijumfa u Indijan Velsu 2012. godine.

Nadal je bio bolji u sva tri prethodna duela u Melburnu i ima prednost u pobedama na tvrdim podlogama (9:7), ali je Federer tu bolji u finalima (3:2).

Teško je i zamisliti kada bi neko mogao da dostigne Federera ako ovaj osvoji 18. Gren Slem, dok bi Nadal u slučaju trijumfa postao prvi teniser na svetu koji je u profesionalnoj eri dva ili više puta trijumfovao na sva četiri najveća tesnika turnira.

Prošle godine nije preostalo mnogo onih koji su verovali da bi neko od njih dvojice ponovo mogao da bude akter jednog ovakvog meča. Ko bi sada mogao da se zakune da nećemo još koji put gledati Fedal Gren Slem finale?

Meridianbet ponuda za ovaj spektakl se nalazi ovde.


25.1.2017. Tenis: Federer i Vavrinka u švajcarskom polufinalu!