ATP

ATP Majami – Federer, Nadal ili neko treći?

Nijedan od dvojice tenisera koji su u prethodnih šest godina osvajali Majami, neće se ovoga puta pojaviti na Floridi. Novak Đoković je doduše, u tom periodu čak pet puta podizao pehar poslednjeg dana turnira, a Endi Marej samo jednom (2013).


Računajući i trijumf iz 2007. godine zbir Novakovih titula na ovom prestižnom i veoma popularnom Mastersu iznosi rekordnih šest, pa je jasno zbog čega su organizatori posebno pogođeni njegovim nedolaskom.

Naravno da ne mogu da budu oduševljeni ni izostankom trenutno najboljeg tenisera na ATP listi, Mareja, koji se povukao zbog povrede lakta, istih razloga koje je za svoje odustajanje naveo Novak Đoković.

Zato je sa druge obale Amerike stigao Rodžer Federer, osvajač dva najveća turnira od početka sezone kome su se nedolaskom polovine članova Velike četvorke ponovo otvorile karte za novi pobedonosni pohod.

Sudeći po prikazanom od početka godine, ono što bi Švajcarca moglo da spreči da stigne do novog uspeha, sigurno nije neki nedostatak u igri koja definitivno liči na njegove najbolje dane, već promena klimatskih uslova i nešto drugačija podloga u odnosu na Indijan Vels.

Zanimljivo je da Federer u prethodnih 11 godina u Majamiju nije uspevao da stigne dalje od polufinala, čak je i dotle dolazi samo dva puta od njegovog poslednjeg uspeha kada je 2006. godine savladao Ivana Ljubičića u meču za titulu.

U njegovom delu žreba se nalaze Del Potro i Dominik Tim kao najveća iskušenja, a tu su i Tomaš Berdih, Roberto Bautista Agut i Borna Ćorić.

Federerov sunarodnik i rasplakani finalista u Indijan Velsu, Stanislas Vavrinka, u Majamiju je uvek prolazio izrazito loše, štaviše do sada nijednom nije bio ni u četvrtfinalu! Nešto mu definitivno ne odgovara na Floridi, a budući da se u njegovom delu kostura nalazi sjajni Nik Kirgios, kao i Aleksander Zverev i David Gofan, možda će trostruki Grend Slem šampion i ove sezone rano napustiti ovaj Masters.

Rafael Nadal je verovatno najsrećniji čovek zbog činjenice da na turniru nema Đokovića i Mareja koji su ga zajedno tri puta ispraćali kući u pet poslednjih pojavljivanja. Žreb mu je prilično naklonjen jer osim Grigora Dimitrova, do polufinala ne bi trebalo da ima većih problema.

Na papiru najlakši prolaz do polufinala ima Kei Nišikori, kome je najveći uspeh prošlogodišnje finale. Japanac na svojoj strani ima Verdaska, Simona i Čilića, što su teniseri koji u ovom trenutku nisu neprelazna prepreka za Nišikorija koji ima status drugog nosioca.


20.3.2017. ATP tenis: Novak Đoković odustao od Majamija – Federer glavna figura i na Floridi!