ATP tenis: na redu su dvorane u Mecu i Sankt Peterburgu

ATP tenis: na redu su dvorane u Mecu i Sankt Peterburgu

Posle uzbuđenja koja su viđena na Otvorenom prvenstvu Amerike i polufinalu Dejvis kupa, ATP tenis se vraća u normalu turnirima u Sankt Peterburgu i Mecu, koji oba pripadaju kategoriji 250.


Zajedno sa dolaskom jeseni, polako se menja i scena u kojoj će se odigravati naredni mečevi jer se turniri koji dolaze većinom igraju u dvoranama, što važi i za dva koja će biti aktuelna tokom ove nedelje.

Turnir u Sankt Peterburgu je prvi put održan 1995. godine, a sa nagradnim fondom od preko milion dolara važi za treći najbogatiji kada je u pitanju kategorija u kojoj se nalazi – ispred njega su samo Doha i Čendu.

Finansije su jedan od razloga zbog čega ovaj turnir okuplja prilično jaku postavu tenisera koju predvode prvi nosilac Roberto Bautista Agut i Žo Vilfred Conga koji tokom vikend pobedama nad Đereom i Lajovićem odveo Francusku u finale Dejvis kupa gde će joj protivnik biti Belgija!

Pored njih dvojice tu su i Fabio Fonjini, Adrijan Manarino, Filip Kolšrajber, Paolo Lorenci, Jan Lenard Štruf, kao i Viktor Troicki koji je sedmi nosilac.  Fonjini je već jednom učestvovao u finalu, a njegov protivnik u prvom izlasku na teren može biti čovek koji je u ovom ruskom gradu ostvario najviše pobeda, Mihail Južnji.

Popularni ruski teniser će u Sankt Peterburgu igrati 16. put, a jedini trofej je osvojio 2004. godine, što posle njega nije više uspelo nijednom domaćem igraču.

ATP tenis: na redu su dvorane u Mecu i Sankt Peterburgu

Turnir u Mecu spada u mlađe događaje na ATP turu, na kome postoji od 2003. godine kada je pobedio Francuz Arno Klement. Od tada su domaći teniseri vodili glavnu reč osvojivši još osam titula. Jedini koji im je pokvario slavlje u prethodnih osam godina je Belgijanac David Gofan (2014).

Na ovom turniru je Novak Đoković 2006. godine osvojio jednu od svoje prve dve titule, odnosno drugu u karijeri posle pobede u Hertogenbošu!

Spomenuti Gofan se nalazi i u ovogodišnjem žrebu kao drugi nosilac, iza Španca Pabla Karenja Buste, a ispred Lukasa Pula, Žila Milera, Miše Zvereva, Rišara Gaskea, Benoa Pera i Žila Simona. Pul brani titulu osvojenu prošle godine, Simon je trijumfovao dva puta (2010, 2013), dok je veteran Gaske samo jednom igrao u finalu (2004).

Ukupan nagradni fond je nešto manji od pola miliona evra, od čega pobedniku pripada 85 hiljada.

Meridianbet kvote za ove događaje možete videti ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *