ATP Tenis: Nadal u Pekingu, Čilić i Tim u Tokiju

ATP Tenis: Nadal u Pekingu, Čilić i Tim u Tokiju

Trka za mestima koja vode na završni ATP turnir se sve više zaoštrava, a za uzbuđenja u sedmici koja je pred nama, zadužena su dva tunira kategorije 500 – Otvoreno prvenstvo Kine u Pekingu i Otvoreno prvenstvo Japana u Tokiju.


Novak Đoković i Endi Mari zbog povreda se neće pojaviti krajem godine u Londonu, gde su za sada učešće obezbedili samo Rafael Nadal i Rodžer Federer, dok je u konkurenciji za preostalih šest mesta čak desetorica tenisera.

Pobednik će iz Pekinga otići bogatiji za preko 650 hiljada dolara i 500 ATP poena koje je u prethodnih osam godina čak šest puta prisvajao Đoković, sa izuzetkom prošle kada je to učinio Mari i 2011. kada je najbolji bio Tomaš Berdih.

Sada je prvi nosilac Nadal, kome će najveći konkurenti biti Aleksander Zverev i Grigor Dimitrov od koga je izgubio prošle godine u četvrtfinalu. Među nosiocima su još dvojica Španaca – Pablo Karenjo Busta i Roberto Bautista Agut, zatim Džon Izner, Tomaš Berdih i Nik Kirjos.

Nadal je inače jedini put pokorio Peking još kao omladinac, a već u prvom meču će imati priliku da se osveti Francuzu Lukasu Pulu koji ga je prošle godine u sjajnom meču koji je potrajao pet setova, eliminisao u Njujorku sa Otvorenog prvenstva Amerike!

Jedan od onih na koje vredi obratiti pažnju je svakako Damir Džumhur, koji e se od jula nalazi u neverovatnoj seriji od 18 pobeda na 22 meča, a koji će već na početku odmeriti snage sa prošlogodišnjim finalistom Grigorom Dimitrovim.

ATPTurnir u Tokiju je dosta stariji od pekinškog, budući da je zaživeo još tokom sedamdesetih godina prošlog veka, a na njemu su pobeđivali i takvi teniski velikani kao što su Ivan Lendl, Stefan Edberg, Džon Mekinro, Pit Sampras, Lejton Hjuit i mnogi drugi.

Japanci imaju i svog pobednika, ali nažalost Kei Nišikori (2012, 2014) će zbog povrede propustiti ovogodišnje izdanje, kao i Vavrinka (2015) i Mari (2011). Nema ni prošlogodišnjeg laureata Nika Kirjosa koji se nalazi u Kini, pa će priliku da se po prvi put ovenačaju slavom šampiona u Tokiju imati dvojica najvećih favorita, Marin Čilić i Dominik Tim. Šansu iz senke će pokušati da ugrabe David Gofan koji je trijumfom u Šneženu završio prethodnu nedelju, povratnik Miloš Raonić, Kevin Anderson, Sem Kveri, Alberto Ramos Vinjolas i Dijego Švarcman.

Čast Japana će braniti Juiči Sugita, koji je ove godine osvojio prvu ATP titulu (Antalija), dok će srpski tenis predstavljati Viktor Troicki koji će u prvom meču odmeriti snage sa Milošem Raonićem, protiv koga ima samo jednu pobedu iz pet mečeva i odustajanje pre pet godina upravo u Tokiju.

Među okršajima prve runde na koje bi trebalo obratiti pažnju nalaze se susreti Tim – Džonson, Gofan – Lopez i Kveri – Gaske.

Meridianbet kvote za Peking i Tokio možete pogledati ovde.


3.10.2016. Počinje Peking: Marej, Nadal ili neko od mladih nada?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *