Austrija

Austrija je najveći favorit u Litvaniji

Novi ciklus kvalifikacija za naredno UEFA prvenstvo Evrope za fudbalere do 19 godina počinje iako se utisci sa prethodnog praktično nisu ni sredili. Šampionat će se iduće godine održati u Gruziji, a među 52 tima koja započinju kampanju, nalaze se i ovogodišnji finalisti iz Nemačke, Francuska i Italija. Da podsetimo da su Trikolori savladali Azure sa 4:0, što je rekordna pobeda u finalima ovog takmičenja.
Prva runda se sastoji od 13 grupa i isto toliko višednevnih turnira po već dobro poznatom sistemu.
Takmičenje počinje mečevima grupe 5 koji će se održati u Litvaniji, a pored domaćina učestvuju i selekcije Bosne i Hercegovine, Austrije i Azerbejdžana. Sve utakmice će biti odigrane u dva grada – Mariumpolju i Alitusu.
Bukvalno prvi meč u ovim kvalifikacijama će biti duel između ovogodišnjeg učesnika završnog turnira, selekcije Austrije i Azerbejdžana.
Austrijanci su favoriti u duelu u Mariumpolju i sigurno će želeti da poprave utisak iz Nemačke gde nisu uspeli da ostvare nijednu pobedu, iako su se među osam najboljih timova starog kontinenta plasirali bez poraza u elitnoj grupi.
Azerbejdžan je u prethodnom ciklusu zabeležio samo jednu pobedu, i to protiv jedne od ekipa koja se nalazi u Litvaniji – BiH.
Drugi par bi, bar na papiru trebalo da publici prikaže izjednačenu i neizvesnu utakmicu. Domaćin Litvanija i reprezentacija BiH će svoj susret odigrati u Alitusu, a ni ove dve reprezentacije se nisu ranije susretale.
Prošlog meseca oba tima su odigrala po jedan prijateljski susret koji su završeni nepovoljnim rezultatima i po jedne i po druge – Litvanija je izgubila od Gruzije 3:0, a BiH od Makedonije sa 2:0