Kašima

Autsajder Kašima želi u finale FIFA Svetskog kupa!

FIFA Svetski kup za klubove koji se održava u Japanu je stigao u svoju završnu fazu, tačnije do polufinalnih mečeva.
U prvoj utakmici na gradskom stadionu Suita u Osaki, sastaće se šampion Južne Amerike (pobednik Kopa Libertadores) kolumbijski Atletiko Nasional i predstavnik zemlje domaćina, šampion Japana Kašima Antlers.
Inače, ovo takmičenje se održava od 2000. godine, a prvi pobednik je bio brazilski Korintijans. Prošle godine je najbolja bila Barselona, koja je u finalnom susretu nadigrala River Platu i postala rekorder sa tri osvojena trofeja.
Prošlo je tek deset dana otkako je Kašima u dramatičnom stilu osvojila prvu titulu šampiona Japana posle sedam godina i obezbedila nadmetanje sa najboljim klubovima na svetu. U finalu je savladana Urava koja je ligaški deo sezone završila kao prva sa čak 15 bodova prednosti u odnosu na Kašimu!
Najbolji strelac u timu trenera Masatade Išiija je Mu Kanazaki sa deset postignutih golova u ligaškom delu, a slede ga Doi sa devet i Suzuki sa osam. Sa tri gola postignuta u plej-ofu, upravo je Kanazaki najviše doprineo da Kašima osvoji trofej, zbog čega je zasluženo proglašen za MVP-ja doigravanja!
Takođe, ne treba zaboraviti ni dvojicu uticajnih veterana, Ogasavaru i neizostavnog golmana Sogahatu, koji obojica imaju po 37 godina.
Kašima je pobedila na pet od poslednjih šest utakmica, uključujući i trijumfe nad Oklandom i Mamelodijem na aktuelnom takmičenju.
Atletiko Nasional je jedini kolumbijski klub koji je dva puta osvajao Kopa Libertadores. Ova ekipa je upravo prošla kroz izuzetno težak period obeležen tragedijom njihovog protivnika u finalu Kopa Sudamerikana, brazilskog Čapekoensea. Emotivni izlivi teško da su mogli da budu izbegnuti, a posledice su mogle da se vide i na dve poslednje ligaške utakmice koje je Atletiko odigrao u domaćoj ligi u kojima je osvojio samo jedan bod.
Jedan od stubova ekipe je 33-godišnji kapiten Aleksis Enrikez, koji je u svojoj karijeri osvajao prestižni Kopa Libertadores i sa drugim kolumbijskim timom, Once Kaldasom 2004. godine.
Ipak, kao najveća zvezda bi se mogao navesti Migel Borha, 23-godišnji napadač koji je ove kalendarske godine igrajući za Nasional u svim takmičenjima postigao 39 golova!
Trener Kolumbijske ekipe je Reinaldo Rueda, koji je u svojoj karijeri vodio i selekcije Hondurasa i Ekvadora sa kojima je stizao na Svetska prvenstva 2010 i 2014. godine.
Atletiko Nasional na priliku da se dokaže na jednom ovakvom takmičenju čeka od 1989. godine kada je poražen od Milana u finalu Interkontinentalnog kupa i to golom koji je primio u poslednjem minutu zaustavnog vremena.
Na papiru, odbrane bi trebalo da predstavljaju jaču stranu oba tima, međutim, malo je utakmica u poslednje vreme na kojima nisu popustile pred protivnicima. Kašima je samo dva puta sačuvala svoju mrežu na deset poslednjih mečeva, dok je Atletiko to uradio četiri puta.
Predlog za tip je iz tog razloga GG uz dodatak da Kašima neće izgubiti.
Susret se igra u sredu u 11:30 po evropskom vremenu.