Bamberg će dočekati Zvezdu od 20 časova

Bamberg, doktorski rad Andree Trinkijerija

Andrea Trinkijeri je prošle sezone preuzeo Bamberg i uspeo da od nemačke ekipe stvori jedno od većih iznenađenja Evrolige.

Prošle sezone je Bredli Vonamejker bio alfa i omega ovog tima, ali sa tim je gotovo jer je sjajni plejmejker otišao kod Davida Blata u Darušafaku.

Mnogi su mislili da će Bamberg ove sezone biti “topovska hrana” u Evroligi i nisu im davali skoro nikakve šanse da ostvare neki zapažen rezultat, ali za sada je tim iz Nemačke uspeo da ostvari odlične rezultate na startu.

Imaju dve pobede i četiri poraza, ali su svi porazi došli u neizvesnim završnicama. Darušafaka ih je u prethodnom kolu dobila sa dva poena razlike, Barsa ih je dobila sa 4 razlike, dok su od Panatinaikosa izgubili poenom minusa.

Sjajni Nikolo Meli je ostao u timu i njegov napredak je neverovatan. On je  četiri godine u Armaniju manje-više stagnirao i mislilo se da će ostati večiti talenat. Prošle sezone stigao je u Bamberg i jednog meseca je čak bio MVP takmičenja.

Ove sezone je postao prva violina tima. On je prava staromodna četvorka koja se bolje oseća pod košem nego iza linije za tri poena. Ove sezone popunjava sve statističke kategorije – poene, skokove i asistencije. Kada dobije loptu trostruka je pretnja. Sličan je tip igrača kao Luka Mitrović i njihov duel će biti zanimljiv za gledanje.

Na poziciji pleja igrom upravlja Janis Strelnieks. On je plejmejker koji mnogo više gleda na koš i preti šutevima za tri poena nego što razigrava saigrače, ima samo 0.5 asistencija više po meču od Melija.

Uz Vonamejkera prvo ime tima prošle sezone bio je Darijuš Miler. U timu bez pravih zvezda on uzima najviše šuteva i uklapa se u sjajnu trojkašku ekipu. Bamberg timski šutira preko 40 odsto za tri poena, i svi spoljni igrači su dobri šuteri.

Nikos Zisis je možda i iks faktor ovog tima. Iskusni plej je produžena ruka trenera na terenu i uvodi meč u miran tok kada je potrebno. Racionalan je i nikada neće srljati, stoga je uvek dobro imati ga u timu kako bi se ostali igrači rasteretili u napadu.

Centri individualno nisu previše napadački kvalitetni. Vladimira Vermenka je tim Zvezde zapamtio iz nekih prethodnih sezona i zna se šta ih čeka – tuča. On je tu da odradio prljav posao u odbrai, dok Tajs ima sjajne predispozicije, dobar je u skoku, ali će teško nešto napraviti van pik en rola.

Kao i Zvezda tim se dugo i strpljivo gradi i došli su u situaciju da pored Albe i Bajerna budu apsolutno dominantni u domaćem prvenstvu. Bajern su pre nekoliko nedelja savladali sa više od 30 poena razlike, tako da nema mesta opuštanju protiv njih.

Biće zanimljivo ako meč uđe u neizvesnu završnicu, za sada su ih i Zvezda i Bamberg gubili. Pobeda u ovom meču bi to mogla da preokrene za oba tima. Meč se igra od 20 časova.