Barselona renovira tim

Barselona je primorana da renovira tim kako bi došla do uspeha nakon sezone u kojoj je njihov najveći rival, Real Madrid, uzeo sve trofeje.

Ovog leta veliki broj veterana je napustio tim iz Katalonije. Marselinjo Huertas je prethodne četiri sezone branio boje Barselone, a sada je slobodan igrač. Brazilac je bio bitan u svim uspesima Barselone, a njegovi poeni u poslednjim sekundama, uglavnom protiv Real Madrida, dugo će se pamtiti. Postojala je mogućnost da ovaj plejmejker ostane, međutim Marselinjo želi da se oproba u NBA. Tibor Plajs će igrati u najjačoj ligi na svetu sledeće sezone, nakon što je potpisao višegodišnji ugovor sa Juta Džez. Boštijan Nahbar je na zalasku karijere i slobodan je u izboru nove sredine nakon što mu je ugovor istekao. Maćej Lampe je još jedan igrač koji je napustio Barselonu ovog leta. Poljak može da igra na poziciji centra i krilnog centra, poseduje dobar šut sa distnace, ali uprkos dobrim partijama u finišu sezone nije uspeo da se izbori za novi ugovor.

Supertalentovani Mario Hezonja otišao je u NBA. Momak koji je pokazivao neverovatne košarkaške sposobnosti gušen je u Barseloni. Ćavi Paskval mu nije davao slobodu u igri, a često je znao da ga drži na klupi celu utakmicu. Odlaskom u najkvalitetniju košarkašku ligu Hezonja je ostvario svoj san, a Barselona je ostala bez igrača oko koga je mogla da gradi novi tim.

Barselona je uspela da zadrži jednog od najbitnijih igrača u svom timu. Ante Tomić potpisao je nov trogodišnji ugovor i tako ovaj centar ostaje deo Blaugrane.

Jasno je da su nakon odlaska ovolikog broja kvalitetnih igrača potrebna adekvatna pojačanja. Musa Dijanje, bivši igrač Fuenlabrade, stigao je u Barselonu. Mada nije imao zapazen učinak prošle sezone, ovaj dvadesetjednogodišnji centar je projekat za budućnost. Šejn Laval je imao sasvim solidnu sezonu u Dinamo Sasariju. Karijera ovog centra ide uzlaznom putanjom, a on bi svojim iskustvom trebao da doprinese kvalitetu u reketu Katalonaca. Još jedan visoki igrač stigao je u Barselonu. Samardo Samjuels, igrač koji može da igra na poziciji centra ili krilnog centra pružao je solidne partije u dresu Emrpoio Armanija. Jamajčanin ima NBA iskustvo, a sa Blaugranom je potpisao dvogodišnji ugovor. Ovim pojačanjima Katalonci su dobili na snazi u reketu i postali fizički mnogo jači tim.

Najzvučnije pojačanje ovog leta je Stratos Perperoglu. Grk je izašao iz ugovora sa Anadolu Efesom kako bi potpisao za Barselonu. Stratos je dobio dvogodišnji ugovor, a Barselona igrača koji je na vrhuncu svoje karijere. Ipak, ovaj potez naišao je na kritiku, jer dolazak Perperoglua znači da će Aleks Abrinjes imati nešto manju minutažu. Odlaskom Marselinja Barselona je ostala bez prvog organizatora igre. Očekuje se da Tomaš Satoranski preuzme veću ulogu u timu, ali ne može da igra svaku utakmicu 40 minuta. U Blaugranu je stigao Pau Ribas, kombo-bek, koji je najbolje partije pružao u Valensiji. Ribas poseduje dobar šut i osećaj za igru, ali ume često da forsira i nije idealno rešenje za poziciju plejmejkera. Zato je klub iz Katalonije doveo još jednog veterana. Karlos Arojo je na zalasku svoje karijere potpisao dvogodišnji ugovor sa Barselonom. Iskusni plejmejker bi trebalo da donese stabilnost u igri, a svojim šutom sa distance da bude prevaga u neizvesnim utakmicama.

Nakon odlazaka velikog broja iskusnih igrača očekivalo se da će Barselona podmladiti tim. Međutim oni to nisu uradili, već su roster formirali sa samo jednom misijom, a ona je skinuti Real Madrid sa trona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *