Baskonija dolazi u Beograd

Baskonija: Prelepa košarka i Jaka opet u Beogradu

Baskonija sa skorom 2:2 dolazi u Beograd na meč sa Crvenom Zvezdom, a “crveno-beli” pojačani Nejtom Voltersom žele treću pobedu.

Baskonija je vratila ime tima i ne zovu se više po sponzoru tima. Kao i obično promenili su veliki broj košarkaša, pa su i u ovu sezonu ušli sa potpuno novim timom. Otišao je Janis Burusis koji je bio prva violina prošle sezone, Bertans se zaputio u San Antonio, a otišli su i Majk Džejms, Fabijen Kozer, Darijus Adams, Darko Planinić…

Potpuno novi tim je oformljen i sada je prvo ime Andrea Barnjani. Imao je nekoliko očajnih sezona u NBA, ali Baskonija je imala poverenja u nekadašnjeg prvog pika i on je stigao u Vitoriju.

Još jedno zvučno ime koje je stiglo iz NBA je plejmejker Šejn Larkin, vihorni košarkaš kome je nekoliko centimetara visine falilo da bi mogao da se nametne “preko bare”. Stigla su i neka manje zvučna pojačanja kao što su Beboa, Vojtman, Akojon i Rafa Luz, a kao po običaju u Vitoriji uvek uspeju da nađu ulogu svojim pojačanjima.

Baskonija igra možda i najlepšu košarku u Evropi do sada, sa mnogo kretnje u napadu i lucidnim rešenjima. Crvena zvezda će morati u odbrani mnogo da poradi da bi ih zaustavila. Na centarskim pozicijama će biti mnogo lakše pošto prema poslednjim informacijama Barnjani neće igrati u Areni. On je u dva meča dao 26 i 17 poena uz sjajan šut iz igre.

Ono što  Crvena zvezda mora da kontroliše je skok. Kao ni Barnjani ni Johanes Vojtman nije dominantan ispod koša i ne uzima previše skokova. Krilni igrači poput Kima Tilija i Tornikea Šengelije su takođe pre svega nastrojeni napadački i nisu  velika pretnja u skoku. Luka Mitrović je u prošlosti znao da odigra sjajno protiv ovog tima i ovo mu je prilika da se vrati u formu kakva se od njega očekuje.

Baskonija igra sa 12 igrača u rotaciji, a u Beogradu bi u timu več mogao da bude Čejs Badindžer koji je najnovije pojačanje tima. Na prošlom meču je u nedostatku Barnjanija Diop imao sjajnu rolu, a i bez najboljeg igrača tesno su izgubili od Olimpijakosa.

Dejan Radonjić je pravi specijalista za španske ekipe i poznato je da ima odličan skor protiv njih, ali ovo bi mogao biti jako težak meč. Publika će biti veliki faktor, a treba obratiti pažnju na Šejna Larkina i Šengeliju.

Gruzijac često spušta loptu u dribling, strpljiv je i dobro se pozicionira ispod koša, a iako ove sezone nije mnogo šutirao zna da pogodi za tri poena. U sjajnoj je formi, a pored njega Šejn Larkin je igrač koji je među najboljim plejevima Evrope.

Kada je stizao izjavio je da želi da bude najbolji plejmejker u Evropi i očigledno se nije šalio. Sjajan je u prodoru i neverovatno brz, ne troši previše lopti i više gleda da razigra saigrače. Nejt Volters će sa njim imati mnogo problema jer je osetno sporiji od Larkina.

Baskonija pre svega igra kao tim i uvek neko drugi iskoči. U pobedi nad Real Madridom Jaka Blažič je odigrao neverovatno, u nekim mečevima najbolji je bio Barnjani, a u nekim Šengelija. Kvaliteta ima svuda, ali dobrom odbranom, zaštitom obruča i skokom Zvezda može da dođe do pobede.

Baskonija voli i da igra brzo, što bi tim Dejana Radonjića mogao da im uskrati, što se utakmica bude igrala na manji broj poseda to su šanse Zvezde veće. Meč počinje u petak od 19 časova.