Beograd u trku – Maraton

Ako osećate da vam se vreme vuče i da nikako ne možete da se pokrenete, onda je 16. april pravo vreme da to promenite, potrčite i ubrzate. Ceo grad će tada biti na nogama, jer startuje najveća i najmasovnija sporska manifestacija u Srbiji, 29. Beogradski maraton.

Posle Galine Čistjakove, Kevina Janga, Karla Luisa, Emila Zatopeka, Marlen Oti, u ulozi promotera ove smotre naći će se i legendarni kubanski atletičar, „nebeski letač“ i rekorder u skoku u vis Havijer Sotomajor.

Priliku da izmere svoje prolazno vreme imaće gotovo 6000 učesnika iz 58. zemalja sveta, po čemu će ovogodišnja manifestacija pobiti prethodna dva rekorda. Trasu dvadeset devete trke kroz Beograd, proći će i milioniti učesnik manifestacije.

Beogradski maraton sastoji se iz tri trke- maratona, polumaratona i trke zadovoljstva u kojoj bez prijavljivanja mogu učestvovati svi koji to požele.

Biće tu dece sa roditeljima, osoba sa invaliditetom, glumaca, pevača, političara… Patike će obuti i stari i mlađi Beograđani, brojne poznate ličnosti poput košarkašice Nataše Kovačević i meteorologa Nedeljka Todorovića. Za neke će biti najvažniji plasman, dok će drugi samo želeti da se lepo zabave.

Među učesnicima maratona i polumaratona biće i 160 vojnika predvođenih generalom Radovanovićem, maturanti… Mame sa svojim „bebićima- tegićima“ u šetnjicu- trčkaranje, pozvali su organizatori programa „Mama fit“, a na stazi će se pojaviti i vlasnici čipovanih pasa sa svojim ljubimcima, koji će tako promovisati odgovoran i human odnos prema životinjama.

Uprkos rekordnom broju prijavljenih učesnika, i tome što je najmasovnija manifestacija u našoj zemlji, kao i najavama da će naredne godine biti promenjena ruta kako bi trčalo što više ljudi, Beogradski maraton nije ni blizu najvećim divovima među maratonima. I po broju trkača, ali i po nagradnom fondu, za nas su još uvek nedostižne manifestacije kao ona u Bostonu, Čikagu, Londonu, Njujorku…

 

Zanimljivosti:

  • Slobodan Jotić, tridesetdevetogodišnjak oboleo od multiple skleroze trčaće Beogradski polumaraton. On će pokušati da bude druga osoba na svetu kojoj je to uspelo, budući da je pre njega celu trku izdržala samo jedna žena iz Danske koja boluje od iste bolesti.

 

  • Najstarija dama koja je učestvovala na nekom maratonu, bila je devedesetdvogodišnja Harijeta Tompson. Hitra bakica na cilj u San Dijegu stigla je za sedam sati, 34 minuta i 36 sekundi.

 

  • Britanac Ros Edžli pretrčao je maraton za 19 sati, 36 minuta i 43 sekunde. Na prvi pogled ne deluje kao neki uspeh, ali, ono po čemu se ovaj čovek ističe, jeste to što je trčao vukući automobil težak 1.4 tone.

 

  • A ako vam je baš dosadno samo da trčite, nije na odmet da sa sobom ponesete pletivo i igle. Amerikanac Dejvid Bakok ištrikao je šal za Ginisa trčeći maraton u Kanzas sitiju. Na cilj je stigao posle 5 sati, 48 minuta i 27 sekundi, držeći u rukama šal dugačak 4 metra.

 

  • Za vreme održavanja Beogradskog maratona saobraćaj će biti blokiran, pa nećete moći da se poslužite trikom koji je izveo engleski maratonac Rob Sloun. On je posle 32 kilometra trke ušao u autobus, provozao se, a zatim se vratio u trku koju je završio osvojivši treće mesto. Kada je njegova dovitljivost „provaljena“, medalja mu je oduzeta.