Boban Marjanović – Div pod obručima

Takmičarska godina još uvek nije gotova, ali može se reći da je sezonu Crvene Zvezde Telekom obeležio Boban Marjanović, div koji gospodari pod obručima. Sa 221 cm on je najviši igrač u Evroligi i predstavlja dominantnu figuru u timu Dejana Radonjića.

Iako je rasprostranjeno ubeđenje da je za košarku neophodna nadprosečna visina to nije bas uvek tačno. Dobar primer da pored visine čovek treba da bude spreman na naporan rad i velika odricanja je upravo Boban Marjanović. Profesionalnu karijeru je započeo u Hemofarmu iz Vršca, timu koji je dosta ulagao u mlade igrače i pružao im šansu da se dokažu. Svojom visinom je predstavljao prepreku svojim protivnicima, ali trebao je još dosta da radi i uči. Nakon što je Duško Vujošević postao trener CSKA jedno od privih pojačanja koje je doveo je bio upravo Bobi. Tu je Marjanović trebao da pokaže sav svoj talenat, da napreduje kao igrač  i da jednog dana postane nosilac igre jednog od najboljih timova u Evropi. Međutim, sudbina ovog košarkaša je bila vezana za sudbinu trenera koji ga je doveo u CSKA. Nakon što je Vujošević dobio otkaz Marjanović je prosleđen na pozajmicu u Žalgiris, a kasnije je raskinuta saradnja i Bobi je postao igrač Nižnjeg Novgoroda.

Mala minutaža i slab učinak poljuljali su samopouzdanje ovog diva. Tu je ključnu ulogu odigrao njegov menadžer, Miško Ražnatović, koji ga je vratio u Mega Vizuru. Veliki pad u karijeri. U jednom trenutku ste na treningu sa Šiškauskasom, Holdenom, Smodišem, nosite dres CSKA i deo ste tima koji je među najboljima u Evropi, a samo godinu dana kasnije igrate za mali tim iz Beograda koji se takmiči u KLS. Ipak, ispostavilo se da je to pravi potez. Bobi je bio previše dominantan za svoje protivnike. Mladi trener Mega Vizure, Dejan Milojević, je gradio igru oko svog centra. Boban je završavao većinu napada i konstantno je podizao svoju igru i sticao samopouzdanje koje mu je bilo potrebno. Fantastične partije nisu promakle Crvenoj Zvezdi Telekom koja je pravila novi tim i potpisala je sa Bobanom Marjanovićem ugovor na dve sezone.

U prvoj sezoni se videlo da će Boban biti sila sa kojom će protivnici teško izlaziti na kraj, ali ove godine je praktično eksplodirao. Marjanović svoju visinu koristi na najbolji mogući način. Trudi se da igra što bliže obruču, ali kada je u tome sprečen uspeva da pogodi sa distance. Deluje kao da je igra Bobana Marjanovića uznapredovala od kada je u tim stigao Markus Vilijams. Ova dva igrača su veoma brzo ravili neverovatnu hemiju. Deluje da u pojedinim momentima mogu igrati zatvorenih očiju. U odbrani Marjanović predstavlja nepremostivu prepreku. Protivničkim igračima se uvlači strah u kosti kada pomisle da se ispred njih nalazi igrač koji je visok 221 cm. Građa Marjanovića je idealna za postavku zonske odbrane, ali Bobi je dovoljno brz i jak da može da igra i čoveka u odbrani. Crvenoj Zvezdi Telekom ne ide baš najbolje u Top 16 fazi Evrolige, ali zato prvi centar tima beleži jako dobre partije. U gotovo svakoj utakmici u kolonama gde se beleže poeni i skokovi stoje dvocifreni brojevi. O kvalitetnim partijama ovog momka dovoljno govori da na poslednjih sedam utakmica Top 16 Evrolige ima indeks korisnosti od 31,1 u proseku, što je zaista neverovatno.

Boban Marjanović je svojim fantastičnim partijama zaslužio pohvale selektora nacionalnog tima Srbije, Aleksandra Đorđevića, ali ono što još više prija ovom gorostasu je poštovanje koje mu ukazuju protivnički igači i treneri. Bobi je prošao mnogo uspona i padova u karijeri, pa mnogi zaboravljaju da ima samo 26 godina, tako da su njegove najbolje partije tek pred njim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *