Bordo

Bordo

BORDEAUX

Bordo je univerzitetski grad na jugozapadu Francuske, glavni grad regije Akvitanija. Nastao je kao keltska tvrđava u III veku p.n.e. U rimsko doba zvao se Burdigala. U V veku zauzeli su ga Zapadni Goti, a tek je 1453. posle Stogodišnjeg rata, priključen Francuskoj.

Bordo

Viktor Igo je za Bordo rekao: “Uzmite Versaj, dodajte Antverpen, dobićete Bordo”. Od XVIII veka grad postaje poznat u svetu po vinogradima u svojoj okolini (”Zlatno doba Bordoa”). Nalazi se na reci Garona koja preko Biskajskog zaliva postaje deo Atlantskog okeana. Zbog oblika reke koja protiče kroz grad Bordo često nazivaju i Mesečeva luka. Ovaj deo grada je na listi Svetske baštine UNESCO. Uređenje Bordoa poslužilo je kao primer u velikom projektu transformacije Pariza u doba Napoleona III.

STADE DE BORDEAUX

Stadion u Bordou je najveći sportski objekat u atlantskoj regiji Francuske. Nalazi se u severnom Bordou, između zaliva i reke Garone. Projektovale su ga švajcarske arhitekte Žak Hercog i Pjer Demejron. Sagrađen je na mestu starog stadiona na kome su se igrali mečevi svetskog prvenstva 1938. i 1998. godine. Izgradnja je počela 2013. a stadion je svečano otvoren 18. maja 2015. kada su igrali domaći Bordo protiv Monpeljea. Nacionalni tim Francuske je 7. septembra 2015. ovde ugostio selekciju Srbije u prijateljskom meču u kome su pobedili 2-1.

Izgradnja je koštala 184 miliona evra. Kapacitet stadiona je 42.115 sedišta a na njemu će biti odigrana 4 meča grupne faze, i jedan meč četvrtine finala.