Bufon iznad svih golmana u Seriji A

Mnogo kvalitetnih golmana branilo je mrežu timova u Seriji A, a u nedelju Đanluiđi Bufon se izdigao iznad svih.

Đanluiđi Bufon ima 38 godina i na zalasku je karijere, međutim godine su za ovog fantastičnog golmana samo broj. Poslednjih 20 godina popularni Điđi stoji na poslednjoj liniji odbrane gola, a u nedelju je postao najbolji u tome u Seriji A. Bufon je u duelu sa Torinom postavio novi rekord u elitnom takmičenju na Apeninskom poluostrvu, 974 minuta bez primljenog gola. Tako je za 45 minuta prestigao rekord Rosija, koji je sačuvao mrežu 929 minuta. Time je Đanluiđi ušao u legendu i postao najbolji golman u istoriji Serije A.

Bufon je svoju karijeru počeo u Parmi. Sa 12 godina uključen je u omladinski pogon, a samo pet godina kasnije postao je prvi golman tima. U svojoj prvoj utakmici u Seriji A uspeo je da sačuva mrežu u duelu sa tadašnjim šampionom, AC Milanom. Već tada se videlo da je ovaj momak iz Toskane nešto posebno. Veoma brzo postao je golman nacionalnog tima, a 2001. počinje nova era u njegovoj karijeri, jer prelazi u Juventus.

Đanluiđi je sa Starom damom osvojio gotovo sve što se može osvojiti. Juventus dominira Serijom A, a to sigurno ne bi bio slučaj da mrežu ne čuva sigurni Bufon. Sa Điđijem na golu, Stara dama je šest puta osvajala Skudeto, a sada je veoma blizu nove titule. Jedini trofej koji Bufon nema je Liga šampiona, a bio je veoma blizu. Đanluiđi Bufon je igrao u dva finala takmičenja koje okuplja najbolje timove Evrope. U prvom finalu, 2003. AC Milan je pobedio, ali tek nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Prošle godine Juve je ponovo stigao do finala Lige šampiona, ali je Barselona bila bolja.

Poseban kvalitet Bufona je odanost, a to je pokazao kada je Juventus prebačen u Seriju B. Uprkos mnogim ponudama velikana evropskog fudbala, Bufon se odlučio da ostane u Torinu. Zajedno sa timom se izdigao i vratio na mesto koje im pripada, sam vrh italijanskog i evropskog fudbala.

Gotovo je nemoguće zamisliti reprezentaciju Italije bez Bufona na golu. Golman Juventusa je za nacionalni tim odigrao 154 utakmice i apsolutni je rekorder po broju nastupa. Bufon je branio na pet Svetskih prvenstava, od čega je na četiri bio prvi golman Azura. Njegova dominacija na golu Italije naterala je mnoge golmane da se povuku iz reprezentacije, jer za njih pored Bufona nema mesta.

Pored svih individualnih priznanja, a ima ih mnogo, naviše o Bufonu govore igrači koji su pokušali da ga savladaju. Zlatan Ibrahimović je u više navrata izjavio da je Bufonu gotovo nemoguće dati gol, dok su ga saigrači iz reprezentacije Italije prozvali Maradonom među golmanima. O Bufonu sa poštovanjem ne govore samo napadači, već i drugi golmani, kojima je on uzor i nivo kome teže tokom cele karijere.

Bufon je definitivno najbolji golman u Italiji i sigurno jedan od najboljih koji su ikada stali ispred gola. Međutim, veoma brzo će godine prestati da budu samo broj i Điđi će morati da se povuče, ali do tada na nama je da uživamo u majstorijama ovog fantastičnog golmana.