Buran start nove NFL sezone

Ne pamti se da je u skorije vreme bio ovako buran start NFL sezone. Superbol se ne osvaja u martu, već u februaru, ali u martu počinje potpisivanje igrača koji ce doneti taj trofej.

Već prvog dana nove NFL sezone desio se trejd koji je iznenadio gotovo sve. Nju Orleans Sejntsi su u Sijetl Sihokse poslali jednog od najboljih tajt endova lige, a u zamenu su dobili odličnog centra Maksa Angera. Nije bila tajna da će Sejntsi pokušati trejdom da oslobode prostor u seleri kepu, ali trejd jednog od najboljih igrača šokirao je čak i za njegove bivše saigrače. Pored razmene igrača timovi su razmenili i pikove na ovogodišnjem draftu, pa će Nju Orleans dobiti pik prve runde, a Sijetl pik četvrte runde. Odlaskom Džimija Grejama Sejntsi su uspeli da oslobode dovoljno prostora da potpišu neke bitne igrače. Tu se pre svega misli na dva raning beka, Marka Ingrama koji je imao odličnu sezonu i Si Džej Spilera, koji je dolaskom Mekoja u Bafalo postao prekobrojan.

Prošlogodišnjim partijama Detroit Lajonsi pokazali su da su na dobrom putu, ali sada su ostali bez dva veoma bitna igrača u defanzivnoj liniji. Problematični Ndamukong Suh je potisao za Majami Dolfinse, a Nik Ferli je novi član Sent Luis Remsa. Lajonsi su morali brzo da reaguju i da u svoju defanzivnu liniju dovedu plejmejkera. Oni se nadaju da su to uspeli pomoću trejda sa Baltimor Rejvensima u kome su doveli Hatorija Ngatu. Baltimor Rejvensi su se odrekli jednog od igrača koji je zaštitni znak njihove odbrane, ali prinuđeni su na to zbog velikih primanja defanzivnog linijaša.

U februaru Nju Ingland Pejtriotsi su nakon dugo vremena osvojili Superbol, ali cena uspeha je previsoka, jer neki od bitnih igrača neće biti deo tima ove sezone. Najveći udarac za Pejtriotse je odlazak Darela Rivisa, koji se vratio u Njujork Džetse. Rivisov partner iz sekundarija, Brendon Brovner takođe je otišao iz Pejtriotsa i pojačao Nju Orleans Sejntse. Pored njih tim su napustili Šejn Verin, Džonatan Kasiljas i Akim Ejers, sve igrači koji su doprineli osvajanju Superbola. Patsi su ipak uspeli da zadrže jednog bitnog igrača, Devin Mekorti, jedan od najboljih fri sejftija u ligi ostao je u timu.

Andre Džonson je godinama bio zaštitni znak napada Hjuston Teksansa, a sada je pojačao redove divizijskog rivala, Indijanapolis Koltsa. On bi trebalo da u timu zauzme mesto Redžija Vejna koji više nije deo tima. Ako se za jednu odluku može reći da je promenila NFL to je onda potis Frenka Gora za Koltse. Svi su već videli iskusnog raning beka u Filadelfiji, a onda je on u poslednjem trenutku promenio odluku i otišao Indijanapolis.

Pitate se kako je odluka jednog igrača da promeni tim promenila NFL? Pa vidite, Čip Keli je trejdovao svog Probol raning beka, Lešona Mekoja u Bafalo Bilse, a dobio je Kika Alonsa. Očekivalo se da će Frenk Gor zameniti Mekoja u Filadelfija Iglsima, ali do toga nije došlo. Čip je bio prinuđen da reaguje brzo i on je to uradio. U Iglse je stigao Rajan Metjuz, ali to nije glavna vest. Novi član tima iz Grada bratske ljubavi je najbolji raning bek iz prošle sezone, Demarko Marej, koji je prošle godine igrao za divizijskog rivala, Dalas Kaubojse. Iglsi nekako uvek uskaču u prvi plan sa potezima u pred sezoni, a pored toga što su potpisali dva odlična raning beka oni su doveli i dva igrača iz LOB-a, jer su Maksvel i Trumond sada zajedno u Iglsima. Čip Keli nije tu stao, već je još jednim trejdom uspeo da šokira sve. On je u Sent Luis Remse poslao Nika Folsa, kvorterbeka koji je beležio odlične partije u Iglsima, a doveo je Sema Bredforda, kvorterbeka koga su povrede sprečile da pokaže sav svoj talenat. Redak slučaj da se u NFL-u razmene kvorterbek za kvorterbeka, a ko je bolje prošao videćemo tek kada počne sezona.

Majami Dolfinsi su veoma aktivni na startu sezone. Potpisali su Ndamukonga Suha, a pored njega doveli su i Kenija Stilsa u trejdu sa Nju Orleans Sejntsima. Keni Stils je na Floridu stigao u zamenu za Elerbija, koga su Dolfinsi već duže vreme pokušali da trejduju. Još jedan igrač koga su pokušavali da pošalju negde je Majk Volas i konačno su uspeli u tome. Brzonogi vajd risiver je sada član Minesota Vajkingsa. Odlaskom Volasa i Hartlajna napad Dolfinsa je dosta izgubio, ali u ovoj predsezoni oni su dodali Džordana Kamerona, tajt enda koji je imao zapažene partije u redovima Braunsa. Sada rade na tome da zadrže svog drugog tajt enda, Kleja.

Ako se za neki tim može reći da je gubitnik na samom startu sezone onda su to San Francisko Fortinajnersi. Tim iz Zaliva ostao je bez nekoliko bitnih igrača u napadu, uključujući Frenka Gora i Majkla Krebtrija, ali najveći gubitak je odlazak Patrika Vilisa u penziju. Jedan od najboljih lajnbekera u ligi iznenadio je sve svojom odlukom i stavio Fortinajnerse u veoma nezgodnu poziciju. Zamenu za dva igrača iz napada Rudari su možda našli u Toriju Smitu i Redžiju Bušu, koji su za sada najveća pojačanja ovog tima.

U predsezoni veoma su aktivni i Njujork Džetsi, koji u sekundariju ponovo imaju tandem Rivis – Kromarti. Trejdom su iz Čikago Bersa doveli i veterana vajd risivera Brendona Maršala i najavili već sada mogućnost da skinu Pejtriotse sa trona AFC Istoka. Čikago Bersi su našli zamenu za Maršala u Ediju Rojalu, ali je najveće pojačanje Antrel Rol, sejfti koji je nastupao za Njujork Džajantse.

Ovo su bili samo neki od najzanimljivijih događaja sa početka nove NFL sezone. Prava ludnica nas tek očekuje, jer timovi koji imaju mnogo slobodnog novca tek treba da počnu da angažuju nove igrače, a pijaca slobodnih agenata je prepuna kvalitetnih veterana koji su trenutno bez posla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *