Burusis između Panatinaikosa i NBA

Janis Burusis se nakon odlične sezone u Laboral Kuči nalazi na raskrsnici karijere, jer treba da odabere između Panatinaikosa i NBA. Gotovo je izvesno da će ovog leta napustiti tim iz Vitorije, a tokom karijere Janis je još igrao za AEK, Barseloni, Olimpijakos i Armani Milano.

Panatinaikos

Velikan grčke i evropske košarke, Panatinaikos je pokazao veliko interesovanje za Burusisa. Zeleni iz Atine traže igrača koji će biti nosilac igre pod obručima. Miroslav Raduljica se nije pokazao kao pravo rešenje, a trenutno na rosteru vicešampion Grčke nema centra. Zbog toga je Panatinaikos spreman da ponudi bogat, višegodišnji ugovor Burusisu. Želja tima iz Atine je da gradi novi PAO, a Janis bi mogao da im pomogne da se vrate na sam vrh evropske košarke. Panatinaikos nema konkurenciju u Evropi, kada je angažovanje Burusisa u pitanju, ali on možda želi da napusti Stari kontinent.

NBA

Janis Burusis ima 32 godine, ali i dalje razmišlja o tome da napravi NBA karijeru. Odlične partije u Ligi Endesa i Evroligi privukle su pažnju nekoliko NBA franšiza. U prvom redu tu su Vašington Vizardsi, koji žele da pojačaju igru pod obručima. San Antonio Sparsi su 2009. pokušali da potpišu Janisa, ali on tada nije bio spreman za NBA. Interesovanje za grčkog centra nije prestalo, tako da se franšiza iz Teksasa nalazi među glavnim kandidatima da potpišu Burusisa sledeće sezone. Međutim, San Antonio Sparsi će prvo sačekati rasplet oko Bobana Marjanovića, kome je ponuđen novi ugovor. Nju Orleans Pelikansi takođe žele da vide Burusisa u svom rosteru na startu nove sezone. Omer Ašik bi mogao da napusti franšizu iz Luizijane ove predsezone, što bi ostavilo upražnjeno mesto.

Kina

Problem Panatinaikosu i NBA timovima bi mogao da napravi tim sa Dalekog istoka. Kina u poslednje vreme mnogo ulaže u sport, a klubovi često uspevaju da primame kvalitetne igrače visokim ugovorima. Đangsu Dragonsi su spremni da ponude Burusisu dvogodišnji ugovor vredan 3,7 miliona dolara. Kineski milioni bi mogli da privuku Burusisa. Međutim, malo je verovatno da će Janis odlučiti da se preseli u Aziju, jer na vrhuncu svoje karijere želi da se dokaže u najjačim takmičenjima.

Grčka

Pre nego što odluči gde će nastaviti karijeru, Burusisa očekuju reprezentativne obaveze. Janis Burusis je kapiten i vođa generacije koja će od 4. jula igrati na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre koji će se održati u Torinu. Tamo će Grčka u konkurenciji Meksika, Irana, Hrvatske, Italije i Tunisa pokušati da obezbedi mesto na najvećem sportskom događaju sezone.