Ćavi i Džerard – Legende svojih klubova

Ovog leta imamo priliku da prisustvujemo kraju jedne ere, jer će legende svojih klubova, Ćavi i Stiven Džerard, nakon 17 godina napustiti evropski fudbal. I Barselona i Liverpul su u ovim igračima imali kapitena i vođu, nekog kome bi išla lopta u ključnim trenucima i ko bi preciznim pasom našao rešenje onda kad ga niko drugi nije video. Ćavijer Ernandez je simbol Barseloninog uspeha u proteklih deceniju i po dok je Stiven Džerard bio srce i duša Liverpula i u dobrim i u lošim godinama. Obojica su se u poznim igračkim godinama odlučili da nove izazove potraže na drugim kontinentima.

Ćavijer Ernandez, ili kako ga ceo svet poznaje Ćavi, je deo Barselone od 1997, mada je svoje prve korake u omladinskom pogonu katalonskog giganta napravio sa 11 godina. Debitovao je za seniore 1998. i od svoje 18. godine je deo kluba. Reč je o najuspešnijem fudbaleru u istoriji Španije, koji je do sada osvojio preko 20 trofeja kako sa klubom tako i sa reprezentacijom svoje zemlje. On je oličenje tiki-taka stila, koji je usavršio Pep Gvardiola kada je trenirao Ćavija u vreme njegovih najvećih uspeha sa Blaugranom. Jedan od najboljih vezista u skorijoj istoriji, ovaj Španac je postao legenda ne samo u Barseloni i Španiji, već i širom sveta. Verovatno je zato ovaj tridesetpetogodišnjak i odlučio da nastavi svoju karijeru u Aziji. Iako je njegovo iskustvo i fudbalsko znanje neupitno, godine na terenu su uzele svoj danak i on više ne može da igra na vrhunskom nivou koji klub kao što je Barselona zahteva. Ali ovaj veteran želi da i dalje boravi na terenu pa je prihvatio ponudu Al-Sada iz Katara, gde će biti zadužen i za promociju fudbala i Svetskog prvenstva 2022. U svojoj poslednjoj utakmici na Kamp Nou navijači su mu priredili oproštaj dostojan legende, ali pre promene sredine Ćavi ima priliku da osvoji još dva trofeja jer se njegov tim sprema da igra u finalima Kupa Kralja i Lige šampiona.

Stiven Džerard je dete Liverpula u svakom smislu te reči. Samo je dva meseca mlađi od Ćavija, a deo je kluba sa crvene strane reke Merzi od svoje sedme godine. Od svog debija 1998. on je stub kluba a njegov kapiten od svoje 23. godine, što je ostvarenje njegovog dečačkog sna. Pa iako je jasno da je engleski i evropski fudbal našao novu zvezdu, Džerardu su uvek izmicali trofeji koji zaista čine nekog igrača velikim i uspešnim. Tokom njegove karijere u crvenom dresu, Liverpul nije uspeo da osvoji Premijer ligu, mada jeste uspeo da dođe do trofeja u Ligi šampiona i Kupu UEFA. Iako su ga u najboljim godinama tražili mnogi evropski giganti i nudili mu ogromne svote novca, odlučio je da ostane u klubu koji voli. A sada će ga, nakon toliko godina, napustiti kako bi okušao sreću s one strane Atlantika. MLS klub L.A. Galaksi je dogovorio prelaz Stivena Džerarda po završetku ove sezone, što je tragičan momenat za sve obožavaoce Liverpula koji ga smatraju legendom kluba i jednim od najboljih igrača koji je ikad u crvenom dresu istrčao na teren Enfilda.

U savremenom fudbalu, gde igrači idu od jednog do drugog tima u potrazi za unosnijim ugovorom, oni koji celu karijeru provedu u klubu koji vole su vrsta pred izumiranjem. Ali kad se kraj karijere približi, oni žele nove izazove i znaju da mogu još da pruže u pravoj situaciji. Ćavi i Džerard, dva vršnjaka koji su simbol fudbala poslednjih 15 godina, napuštaju Evropu a sve što možemo da im kažemo jeste: „Srećno, i hvala vam što ste ulepšali ovu igru“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *