Crvena zvezda još uvek čeka pojačanja

Crvena zvezda: Čekajući pojačanja, šansa mladima

Crvena zvezda ulazi u sezonu kao branilac trofeja iz prethodne dve sezone i tim Dejana Radonjića je opet najveći favorit za osvajanje pehara.

Kao i u prethodnim sezonama ključni igrači tima su otišli, ali ovoga puta pojačanja vidno kasne. Prošle sezone klub nije pogodio sa Mekelom, Tompsonom i Skorcijanidisom, a sada evidentno nedostaju pojačanja na pozicijama pleja i centra.

NBA sa velikim ugovorima utiče na visoke cene. Prvi put imamo ligu sa 16 klubova, a i to utiče. Mi smo dovodili igrače koji su u ovom momentu bili finansijski dostupni. Treba da nađemo pojačanja koja će biti kvalitetna i uklopiti se u tim, a ne samo da bismo povukli potez. Kada god budu došla pojačanja biće potreban period adaptacije. Neće biti mnogo treninga, pa će sve ići malo drugačije“, istakao je trener Dejan Radonjić.

Prošle sezone je eksplodirao Maik Cirbes, a uz njega je pod košem dominirao sjajni Kvinsi Miler. Obojica su napustila klub, kao i Vladimir Štimac tako da je pod košem potrebna potpuna rekonstrukcija, a tim su napustili Tarens Kinsi i Vasa Micić.

Za sada su došli povratnici Bjelica i Dženkins, kao i reprezentativac Srbije Ognjen Kuzmić. Crvena zvezda će sa Dejanom Radonjićem na čelu opet želeti da pre svega igra dobru odbranu, a tek onda če se gledati napad.

Na startu sezone Crvena zvezda igra sa MZT-om, a trener Radonjić ističe da ove sezone očekuje još veću konkurenciju u ABA ligi.

Značajno je jača u odnosu na prošlu sezonu. Ne samo da su naši konkurenti napravili odlične timove, već su i ostali timovi dobro pojačani. Biće dosta interesantnih utakmica za navijače. Cedevita i Budućnost imaju dobre timove i mogu da odgovore na visokom nivou. Tu je Mega, Igokea, Cibona. Partizan je napravio značajno bolji sastav, konkurisaće za vrh. To je sve za nas izazov više“, istakao je Radonjić.

Za sada se može očekivati da Čarls Dženkins bude na parketu na poziciji jedan kada Jović bude odmarao, a ako Nikola Rebić želi ozbiljniju šansu u timu ovo je idealna prilika da se izbori za nju.

Marko Gudurić je igrač od koga se očekuje da dodatno napreduje i od igrača koji je u finišu utakmica bio neko ko prelama postane neko na koga se uvek može računati. Milko Bjelica se vratio u tim posle decenije provedene u inostranstvu, a po svoj prilici na startu sezone će biti na poziciji centra. Iako je on prvenstveno četvorka i pre svega nema snagu i masu za peticu, igrao je na toj poziciji u Efesu i Darušafaki.

Ako se pokaže tu, a Boriša Simanić iskoristi priliku na poziciji četiri moguće je da Crvena zvezda i neće dovoditi pojačanje na petici. Za sada je jedini klasičan centar u timu Ognjen Kuzmić, koji će pre svega štititi reket, pa bi mogo da se desi da Zvezda ove sezone više brani šut spolja, a da pušta prodore unutra, gde bi onda Kuzmić pomagao.

Sa Bjelicom na četvorci otvara se mogućnost pik en rola na poziciji četiri, a Stefan Jović se dokazao kao sjajan dodavač.

Crvena zvezda sada može da računa i na svog kapitena Luku Mitrovića. On je u prethodne dve sezone imao teške povrede i sada se oporavio. Zvezda, Radonjić i navijači pre svega žele da on ostane zdrav, a sve ostalo je u drugom planu.

Vratio se i Čarls Dženkins posle loše sezone u Italiji, a prema navodima nekih medija klub mu duguje 200.000 evra iz prethodnog mandata. Moguće je da dugovi sprečavaju Zvezdu da dovede nova pojačanja, a idealan scenario za klub bi bio da mladi igrači pokažu klasu i uspeju da se probiju u prvi tim kao relevantne opcije u ABA i Evroligi.

Tu je i reprezentativac Marko Simonović koji je već postao simbol tima, a Nemanja Dangubić je još jedan igrač od koga se očekuje iskorak ove sezone.

Crvena zvezda – MZT je meč koji će dati dobar pogled na situaciju u klubu, a on je na programu u petak od 19 časova.