CSKA pokušava da zadrži De Koloa u Evropi

Nakon nedavno završenog finalnog turnira Evrolige, na kome je moskovski CSKA osvojio trofej nakon pauze od osam godina, sada ih očekuje još jedan težak zadatak, a uprava kluba pokušava da zadrži Nanda De Koloa, prvog strelca Evrolige u Evropi. Naime, po povratku iz NBA lige 2014. godine, sjajni francuski kombo bek je potpisao ugovor sa CSKA na 2 sezone, plus jednu koja je opciona.

U tu svrhu, uprava kluba na čelu sa predsednikom Andrejem Vatutinom je spremna da najkorisnijem igraču Evrolige, ali i finalnog turnira ponudi fantastičnih 3 miliona evra po sezoni, kako bi ga nagovorili da ostane u Moskvi. Ipak, posle fantastične sezone, De Kolo želi da se vrati u NBA ligu, gde takođe postoji veliko interesovanje za njegove usluge, a jedan od najozbiljnijih kandidata je ekipa Denver Nagetsa. Iako je u prvom mandatu u NBA ligi De Kolo imao skromnu minutažu u San Antonio Sparsima i Toronto Reptorsima, u međuvremenu je u potpunosti sazreo kao igrač, a čini se i da mu je trener Dimitris Itudis pronašao pravu ulogu u ekipi. Trener CSKA je oslobodio De Koloa zadatka da prenosi loptu i organizuje napade i poverio mu ulogu egzekutora, u kojoj se Francuz fenomenalno snašao i zasluženo poneo epitet najkorisnijeg igrača Evrolige. Međutim, sve to verovatno ne bi funkcionisalo na tako visokom nivou da uz sebe nije imao Miloša Teodosića, koji je mozak ove ekipe i koji je u najvećoj meri zaslužan za fantastičnu statistiku reprezentativca Francuske.

Nema sumnje da Nanda De Koloa očekuju slatke muke kada je njegova karijera u pitanju, a sada sa pravom može zahtevati garantovanu minutažu i određenu ulogu u većini NBA timova. U suprotnom, njegov povratak u NBA se čini besmislenim, jer je za svakog igrača najvažnije da igra. Bogati ruski klub bez većih problema može parirati NBA ponudama, tako da novac definitivno neće presudan faktor. Ipak, trebalo bi sačekati šta će na sve to reći u Denver Nagetsima i kakve planove za narednu sezonu ima franšiza iz Kolorada, te se lako može dogoditi da Nando De Kolo odbije ruske milione i još jednom se oproba u najjačoj ligi sveta.