CSKA

CSKA sedmi put, ili Fener prvi?

Ko god je čuo Dimitrisa Itudisa kako govori srpski, jasno mu je o kakvom se odnosu učenik – učitelj radi između njega i Željka Obradovića. Ako je ovaj, sada i sam trener od klase bio spreman da perfektno nauči jezik svog glavnog trenera (Itudis je sarađivao sa Obradovićem 13 godina!), nije teško zamisliti koliko je ”upio” od Obradovićeve neprevaziđene taktike.
Publika u Berlinu je dobila ono što je i želela i što se i najavljivalo već od početka sezone: finale u kojem se sastaju CSKA i Fenerbahče, dve ekipe koje su najviše pokazale do sada.
U petak je CSKA prema očekivanjima bio bolji u ruskom polufinalnom obračunu od Lokomotive Kubanj, koja se povremeno približavala svom protivniku, ali su Armejci svaki put uspešno odbijali napad.
MVP Evrolige Nando De Kolo je postigao 30 poena i oborio dosadašnji rekord koji je, takođe u Berlinu,  2009-te godine postavio tadašnji košarkaš CSKA Šiškauskas, postigavši 29 poena. Najveću opasnost za Fenerbahče će De Kola predstavljati Miloš Teodosić i Kajl Hajns koji se nalaze u najboljoj petorci takmičenja.
Fenerbahče je do finala došao na mnogo teži način trijumfom u produžetku polufinalnog meča sa Kućom Laboral, u kojem je viđeno vrhunsko taktičko nadmudrivanje dvojice trenera, Željka Obradovića i Velimira Perasovića. Na kraju su presudila tri uzastopna sjajna rešenja turske ekipe sa blokovima visokih igrača i poentiranjem Slukasa i Datomea.
Fenerbahče je u Berlin ispraćen sa velikim očekivanjem turskih navijača da posle prošlogodišnjeg učestvovanja na Fajnal Foru i ispadanja u polufinalu, ove sezone naprave i korak dalje. Cilj je ostvaren, a ”crno-žuti” su postali prvi tim iz ove zemlje u finalu Evrolige.
Željko Obradović je već osam puta boravio na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, ali sigurno ne želi ništa manje ni deveti, što je i bio plan kada je dolazio u Istanbul. Fenerbahče bi se eventualnim trijumfom nadovezao na uspeh Galatasaraja koji je pre par nedelja osvojio Evrokup, čime bi stavio pečat na odličnu sezonu za turske klubove.
CSKA se tradicionalno nalazi u ulozi favorita, kada god učestvuje na Fajnal Foru. Međutim, Armejci posle 2008-me godine nisu uspeli da trijumfuju u takmičenju, iako su od tada dva puta igrali u finalima (2009, 2012).
Treba reći i da Miloš Teodosić i dalje čeka na svoj evroligaški trofej koji mu je do sada izmicao na šest pojavljivanja na završnom turniru i dva učešća u finalima. Ko će biti uspešniji, Teo ili Željko?
Utakmica počinje u 20 sati.