Cvajta

Cvajta: bez puno golova na Mercedes Benc Areni?

Štutgart bi mogao da se domogne treće pozicije koja u Cvajti znači i plej-of za Bundesligu, ali mu je najpre potrebno da na Mercedes Benc Areni savlada još jednog bivšeg člana elitnog društva, Grojter Firt.
Ova utakmica znači i kraj osmog kola uvek zanimljive Cvajte, u kojoj se Štutgart nalazi na šestom, a Grojter na osmom mestu, ali i sa šansama za napredak u slučaju osvajanja tri boda.
Od Štutgarta se očekuje, bar onaj deo fudbalske javnosti koji pripada njegovim navijačima, da ne provede duže od jedne godine u Cvajti u koju je ipak ispao posle nekoliko slabijih sezona u kojima je igrao marginalnu ulogu u Bundesligi. Čitavu dekadu Štutgart ne uspeva da povrati renome petostrukog šampiona Nemačke, tako da će sezonu koja pada na desetogodišnjicu od osvajanja poslednje titule (2006/07), Štutgart ipak provesti u drugoj diviziji.
Povratak naravno neće biti lak, jer to isto želi još nekoliko timova, najpre Braunšvajg, zatim, Hanover pa i Bohum. Ekipa trenera Hanesa Volfa je u tri poslednje utakmice znatno popravila formu i osvojila 10 bodova, uključujući i jedan sa gostovanja u Bohumu.
Bolji deo tima je odbrana koja je do sada primila samo šest golova, samo jedan više od do sada najčvršće defanzivne linije u Cvajti koja pripada Hajdenhajmu.
Što se tiče Grojter Firta, njima je upravo odbrana najveći problem, pošto su i kod kuće i na gostovanjima više puta vadili loptu iz sopstvene mreže nego što su postigli golova (9:11). Inače, Grojter Firt je pre četiri sezone proveo jednu godinu u Bundesligi u koju je ušao kao šampion Cvajte, ali nije uspeo da se zadrži u društvu najboljih nemačkih klubova. Ambicije ekipe koju vodi Stefan Rutenbek ne idu toliko daleko da se priželjkuje povratak, ali sastav ima dovoljan kvalitet da zada dovoljno problema pretendentima na najviši plasman u Cvajti.
Štutgart i Grojter nemaju istoriju previše bogatu susretima, pa su tako do sada odigrali samo 6 ligaških utakmica. Štugart ima tri pobede, a Grojter jednu manje. Dva duela su bila u okviru Bundeslige, a četiri su odigrana u sezonama između 1975. i 1977. godine, kada su rivali istovremeno nastupali u Bundesligi 2. U međuvremenu su jenom odmerili snage i u kupu Nemačke (2009), kada je Grojter pred svojim navijačima slavio rezultatom 1:0.

Predlog za tip: 0 -2 gola.
Utakmica počinje u 20:30.