Da li Srbija može do iznenađenja u Herningu?

Utorak je dan za sve mečeve trećeg kola IHF Svetskog prvenstva za rukometašice koje se igra u Danskoj.
Zemlje učesnice su inače podeljene u četiri grupe sa po šest selekcija, a iz svake grupe u narednu fazu odlaze četiri prvoplasirane. Utakmice svake pojedinačne grupe se igraju u jednom gradu, pa je tako domaćin grupe A Herning, grupe B Fredrikshavn, grupe C Nestved i grupe D Kolding.
Titulu šampiona brani selekcija Brazila, koja je posle reprezentacije Južne Koreje 1995-te, postala tek druga neevropska selekcija koja je postala šampion sveta. Najviše zlatnih odličja ima Rusija (4), a interesantno je da su iza nje sa po tri zlatne medalje dve zemlje koje više ne postoje – Sovjetski Savez i Istočna Nemačka.
Srbija, koja je vicešampion, ima tu čast da se nalazi u grupi sa domaćinom prvenstva, Danskom sa kojom se sastaje u utorak u poslednjem terminu od 20:45.
Srbija je u prethodne dve utakmice najpre odigrala nerešeno sa Crnom Gorom, da bi u drugom kolu bila poražena od Mađarske. Za to vreme Danska je ostvarila obe pobede igrajući protiv autsajdera Japana i Tunisa.
Danska ima jedan trofej sa ovog takmičenja, osvojen 1997. godine na turniru koji je održan u Nemačkoj. Selekcija domaćina važi za jednog od favorita, u koje se osim nje, ubrajaju i one selekcije koje uglavnom i dominiraju na ovim prvenstvima: Francuska, Norveška, Španija, Brazil, Rusija, Mađarska.
Srbija ima za cilj plasman u osminu finala za šta će biti dovoljne pobede protiv Tunisa i Japana, ali selektor Saša Bošković kaže da će ekipa učiniti sve što može da savlada Dansku pred njenim navijačima.
Danska ima i dodatni motiv, a to je da se srpskoj selekciji revanšira za poraz na prethodnom šampionatu, kao i za onaj na prvenstvu Evrope pre tri godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *