Dario Šarić četiri sezone u Filadelfija 76ersima

Talentovani igrač nakon dve godine u Evropi odlazi u NBA 

Mladi hrvatski košarkaš Dario Šarić, koji je izabran kao 12. pik na draftu 2014. godine, naredne četiri sezone će provesti u Filadelfija 76ersima. Šarić će za četiri sezone zaraditi 10.5 miliona dolara, a u Filadelfiji je dočekan kao velika zvezda. Iako je 22-godišnji košarkaš imao opciju da narednog leta potpiše ugovor sa Siksersima, kada bi zaradio mnogo više novca zbog povećanja salari kepa, on je u izjavi za američke medije istakao da je predstavnicima kluba obećao da će ove sezone pojačati klub.

Šarić je svoj ogroman potencijal najavio još pre nekoliko godina, kada je nastupao za Cibonu, što nije promaklo najvećim evropskim klubovima. Svestrani krilni igrač je već u 20. godini postao lider hrvatskog kluba, sa kojim je neočekivano osvojio ABA ligu, a 2013. i 2014. godine je od strane FIBA imenovan za Najboljeg mladog igrača Evrope, što je prethodno polazilo za rukom još Jonasu Valančijunasu i Rikiju Rubiju.

Iako je Šarić pre dve godine izabran sa visoke pozicije na draftu, odlučio je da ostane još neko vreme u Evropi i potpisao ugovor sa turskim Anadolu Efesom. Tokom dve sezone provedene u Turskoj, Šarić je imao problema sa adaptacijom, ali pre svega sa činjenicom da nije prva zvezda tima, naročito u svojoj prvoj sezoni, iako je beležio nekoliko impresivnih partija.

Ono što navijači Siksersa mogu očekivati od jednog od najtalentovanijih evropskih igrača je odlična igra u timskoj odbrani, agresivnost na skoku, izvanredan pregled igre i veliki broj asistencija, kao i solidan šut. Šarić će u startu imati problema u igri na niskom postu, pre svega zbog nedostatka snage u odnosu na NBA igrače, ali to je segment koji može popraviti radom na svom telu. Iako nije igrač koga krasi eksplozivnost, veoma je pokretan i dosta poena postiže  u tranziciji. Poseduje veoma dobru tehniku za svoju visinu i često igra licem ka košu, što može predstavljati veliku prednost ukoliko bude igrao na poziciji krilnog centra.

U Filadelfiji se nadaju da će imati velike koristi od Šarića od samog početka. U klubu smatraju da je mladi Hrvat sazreo igrački i fizički tokom prethodne dve godine i da je spreman da pokaže svoj pun potencijal. Siksersi iza sebe imaju sezonu za zaborav, a od naredne sezone će biti jači za Darija Šarića, ali i prvog pika sa ovogodišnjeg drafta, Bena Simonsa. Tu su već starosedeoci Džalil Okafor i Nerlens Noel, pa ukoliko mladi sastav bude stvorio dobru hemiju u timu, ekipa će tokom predstojećih godina definitivno biti spremna da vreba mesto u plej-ofu.