Darušafaka

Darušafaka: Blat, skupa pojačanja i snovi o F4

Crvena zvezda u četvrtak počinje svoje takmičenje u Evroligi, a prvi duel imaće na domaćem terenu kada u goste dolazi turska Darušafaka.

Tim iz Istanbula je prethodne sezone debitovao u Evroligi, a pre toga je samo dva puta igrao Uleb kup. U istoriji imaju dve titule šampiona Turske početkom šezdesetih, a sada ih je preuzela kompanija Doguš i u ugovoru sa Evroligom je izričito tražila da Darušafaka nastupa i u novom formatu takmičenja.

Moramo mnogo toga dobrog da uradimo, da iznenadimo goste i prevazidjemo sebe. Darušafaka će se boriti za finalni turnir Evrolige, napravili su mnogo promena što najbolje govori dolazak Blata. Znamo kakav nas posao očekuje“, rekao je Dejan Radonjić pred meč.

Najveće pojačanje za tim je svakako Dejvid Blat. On je zvanično dobio prsten šampiona NBA lige iako je na polovini sezone prošle godine otpušten iz Klivleda.

Ovaj stručnjak zna kako se osvaja Evroliga pošto je to već činio sa Makabijem, sa mnogo skromnijim timovima od ovoga. Sada je u Turskoj dobio odrešene ruke i polako pravi šampionsku ekipu.

Tim je pojačan sa petoricom sjajnih košarkaša, a skoro niko nije napustio ekipu. Stigao je prošlogodišnji MVP Bundeslige Bred Vonamejker koji je predvodio Brose sjajnim igrama prethodne godine.

Tu je i Džejms Anderson koji se vraća u Evropu posle neuspešne sezone u Sakramentu, a “Letonska raketa” Dairis Bertans će konačno zaigrati u Evroligi. Amerikanac VIl Klajburn je stigao iz Izraela, a iskusni Francuz Adrijan Moerman stiže posle sezone karijere koju je odigrao u Banvitu.

Tim na svakoj poziciji ima bar tri vrhuska igrača, pa će tako neki akteri iz prošle sezone verovatno biti van protokla za mečeve. Pre svega bi to moglo da se desi Oguzu Savašu, Metihu Turenu kao i domaćim plejevima Enderu Arslanu i Mehmetu Jagmuru koji je prošle sezone imao jedan zapažen meč protiv Crvene zvezde.

Ovo nikako nije onaj tim iz prošle sezone, a i tada je Zvezda sva tri puta poražena.Prvo u pripremnom periodu, a onda dva puta u Top 16 fazi Evrolige. U Turskoj je bilo neizvesno i Darušafaka je pobedila 69:66, do je u Beogradu bila ubedljiva i dobila sa skoro 20 razlike.

Sada tim ima mnogo oružja iz kojih preti. Za sada su odigrali samo jedan meč u domaćem prvenstvu i slavili protiv Tofaša.

Protivniku su dopustili samo 75 poena, a po tome odgovaraju Crvenoj zvezdi. Darušafaka je tim koji će ove sezone mnogo polagati na odbranu, što je i stil Dejana Radonjića, tako da znamo šta treba očekivati.

Apsolutno najveća prednost koju Darušafaka ima je raznovrsnost tima i dubina rotacije. Crvena zvezda realno igra sa 10 igrača, iako Boriša Simanić i Ognjen Dobrić dobijaju minute na startu ABA lige. Moguće je da ćemo u ovom meču videti i Petra Rakićevića u timu.

Darušafaka na centarskim pozicijama može da bira. Od klasičnih petica kakve su Aldemir i Erden, do nešto niže varijante sa Sloterom na poziciji pet. Što se četvorke tiče tu je Moerman kome je jača strana unutrašnja igra, dok je Harangodi uprkos jako čudnoj tehnici šuta jedan od najpreciznih u Evropi na poziciji 4. Najviše problema bi Zvezda mogla da ima ispod koša gde peticu igra Milko Bjelica koji je po poziciji pre svega četvorka, dok je alternativa na četvorci Marko Simonović.

Za šut spolja tu je Bertans, Birkan Batuk će biti zadužen za odbranu, a ni Džejms Anderson sa sjajnim fizikalijama tu ne zaostaje. Na plejmejkerskoj poziciji su dva sjajna poentera Vilbekin i Vonamejker.

U Pioniru su padali sjajni timovi, ali treba imati u vidu da je ovo tim koji ističe kadnidaturu za F4.