David Moyes ima malo vremena da ojača Sunderland

Nakon što je preuzeo ekipu sa Stadiona Svetlosti pre par dana, David Moyes sada ima vrlo malo vremena da ojača Sunderland po svojim zamislima. Moyes je preuzeo klub umesto Sama Allardycea koji je postao selektor Engleske šest nedelja pred zatvaranja prelaznog roka a samo pet nedelja pred start Premijer lige.

BORBA ZA OPSTANAK

Navijači Sunderlanda su bili veoma besni na englesku FA kada je objavila da će Sam Allardyce preuzeti Englesku samo nekoliko nedelja pred početak sezone. Big Sam je predvodio „Crne mačke“ do uspeha u borbi za opstanak prošle sezone, jedne od mnogih u poslednjim godinama. Moyes je postao sedmi menadžer na Stadionu Svetlosti u poslednjih pet godina, a svaki od njegovih prethodnika nije uspeo da donese stabilnost i sigurnost klubu u najboljoj ligi Engleske. Ipak, predsednik Sunderlanda Ellis Short je merkao David Moyesa za mesto menadžera već nekoliko prethodnih godina i ubeđen je da će sa novim šefom struke započeti nova era za klub. Moyes je svojim novim igračima poručio da se više neće slaviti opstanak u Premijer ligi već da će klub nastojati da se bori za gornju polovinu tabele.

MOYESOVA REPUTACIJA

David Moyes je Everton preuzeo 2002. godine nakon što se klub nalazio u borbi za opstanak u prethodnih par sezona. Za 11 godina provedenih na Goodison Parku škotski menadžer je doneo stabilnost u klub koji je za njegovo vreme redovno završavao u prvih deset. Ipak, 2013. Sir Alex Ferguson je ubedio svog zemljaka da ga nasledi u Manchester Unitedu – nedostatak trofeja, defanzivna taktika i loši potezi u prelaznom roku su osudili Moyesa na propast posle samo jedne sezone. Njegova reputacija je još više ukaljana preuzimanjem Real Sociedada gde nije uspeo da nametne svoju filozofiju pa su ga ova dva angažmana koštala uspeha na najvećem nivou u Engleskoj kao i šanse da razvije svoje trenerske veštine u inostranstvu. Angažman u Sunderlandu je možda pravi potez Moyesa za vraćanje reputacije i trenerskog samopouzdanja.

TRANSFERI

Sam Allardyce je čekao da se EURO 2016 završi kako bi se angažovao oko transfera u tekućem prelaznom roku ali zbog njegovog odlaska klub je ostao bez ijednog pojačanja do danas na šest nedelja do zatvaranja fudbalske pijace. Allardyce je bio besan na upravni odbor jer je smatrao da su sredstva za pojačanja ovog leta samo polovina od onoga što je klubu potrebno. Klub je poslao velika imena poput Yann M’Vile i Ole Toivonena nazad u svoje klubove nakon što im je pozajmica istekla jer nisu uspeli da ostave pečat na Stadionu Svetlosti. Emanuele Giaccherini je prodat Napoliju dok veteranu Wesu Brownu nije ponuđen novi ugovor. Klub još uvek treba da angažuje prvo pojačanje ovog leta a počeli su tako što su aktivirali klauzulu za otkup ugovora štopera Aston Ville Micaha Richards vrednu 5 miliona funti. Allardyce je doveo nekadašnjeg krilnog igrača Newcastle Uniteda, Charlesa N’Zogbiu na probu a nakon nekoliko dobrih partija u prijateljskim mečevima Moyes će ga verovatno zadržati u ekipi. Škot će takođe pokušati da angažuje i centarfora Manchester Uniteda Will Keanea nakon što je 23-godišnji napadač rekao da želi da napusti Old Trafford kako bi postao redovan prvotimac u Premijer ligi. Veruje se da je cena za bivšeg mladog reprezentativca Engleske negde oko 6,5 miliona funti.