debitant

Debitant Leganjes piše istoriju na Balaidosu

Selta iz Viga svoj prvi meč u novom prvenstvu Španije počinje utakmicom na Balaidosu protiv debitanta Leganjesa, ekipe koja se prvi put u istoriji našla u društvu najboljih fudbalskih klubova u Španiji.
Svetlo-plavi su prethodnu sezonu završili osvajanjem šestog mesta, čime su obezbedili direktan plasman u Ligu Evrope, odnosno u njenu grupnu fazu. Selta taj uspeh može da zahvali odličnim igrama na gostovanjima, ali treba reći da je ekipa i na Balaidosu imala odlične rezultate što najbolje ilustruje podatak da su fudbaleri Eduarda Beriza pred svojim navijačima nisu poraženi još od januara.
Nažalost, Selta je ostala bez najboljeg fudbalera Nolita koji je otišao u Mančester Siti za nešto više od 15 miliona funti. Klub je njegovim odlaskom došao do određene zarade, ali je izgubio drugog najboljeg strelca prošle godine koji je u prvenstvu postigao 12 golova.
Leganjes je ostvario istorijski uspeh pošto nikada do ove sezone nije igrao u Primeri. Klub iz madridske oblasti je na kraju takmičenja u Segundi bio drugi iza Alavesa, čime se direktno plasirao u najbolju diviziju španskog fudbala i ispisao novu stranicu sopstvene istorije.
Leganjes je mogao da bude i šampion Segunde, ali je Alaves na kraju izmakao za jedan bod. Plavo-beli su do uspeha stigli najefikasnijim napadom u takmičenju (59 golova) i drugom najboljom odbranom koja je na 42 utakmice primila samo 34 gola!
Klub koji sa klupe vodi Azijer Garitano je bio veoma aktivan tokom leta kada su u pitanju transferi fudbalera – iz ekipe je otišlo čak 14 fudbalera, a na Butark stadion ih je stiglo jedanaest.
Selta i Leganjes su poslednji put odmerili snage pre 15 godina u kupu Španije, kada su ekipe ostvarile po jedan trijumf u gostima.
Utakmica se igra u ponedeljak sa početkom u 20 časova.