”Delfini” žele revanš za Šangaj!

Srbija je u polufinalu Svetskog prvenstva u Kazanju, a rival se zove Italija. Poznata faza na velikim takmičenjima i poznat protivnik, uvek jedan od najtežih.
Srbija je protiv ”azura” poslednji put igrala baš na šampionatu sveta i tada su se posle ne baš sjajnog suđenja i produžetaka, Italijani okitili zlatnom medaljom. Prilika za revanš je usledila već naredne godine na Olimpijadi u Londonu, međutim, Italija je i tada bila bolja i u polufinalu slavila pobedu od 9-7.
Srbija i Italija spadaju u sveske velesile kada je ovaj sport u pitanju. ”Delfini” su bili šampioni četiri puta (računajući i trofeje osvojene i u periodu nekadašnje Jugoslavije i zajednice Srbije i Crne Gore), a poslednji trofej je osvojen u zemlji naših rivala na Svetskom prvenstvu u Rimu pre šest godina.
Italija je tri puta slušala svoju himnu na proglašenju pobednika, prethodni put posle opisane utakmice u Šangaju.
Reprezentacija Srbije je u Kazanju pokazala da je izuzetno napadački raspoložena, golovi su se postizali iz svih pozicija (ukupno 52 u četiri odigrana meča), a najefikasniji su bili centri Slobodan Nikić i Duško Pijetlović sa po devet golova.
U polufinalu se očekivala Mađarska, ali je Italija iznenadila sada već bivše šampione i poslala ih u borbu za plasman od petog do osmog mesta.
U Italijanskoj selekciji jedan od najboljih je takođe centar Ikardi, a tu su i Đorđeti i Filjoli.
Italija se na ovom prvenstvu ”provukla” u osminu finala sa dva poraza u grupi (Grčka, USA), ali su odigrali najbolje kada je bilo najvažnije i eto ih u borbi za finale i olimpijsku vizu. Da podsetimo da je Srbija trijumfom u svetskoj ligi već obezbedila učešće na Olimpijadi.
Stari rivali su odigrali ukupno 19 utakmica od kojih je Srbija dobila čak 14, međutim nijedan od duela u Svetskoj ligi 2011. godine, kada je rezultat bio 8-7 za ”delfine”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *